Politika

Splitski SDP traži tematsku sjednicu o paušalnom porezu za male iznajmljivače

Traže da se taj iznos ne podiže s 300 na 750 kuna na području Splita i više na području mjesnih odbora u sklopu Grada Splita

Autor: Lucija Tokić - 07.01.2019

Klub vijećnika SDP-a u splitskome Gradskom vijeću, uz potporu klubova vijećnika stranke Pametno i Mosta, predao je u ponedjeljak zahtjev za održavanje tematske sjednice o visini paušalnog poreza po postelji za male iznajmljivače u kojemu traži da se taj iznos ne podiže s 300 na 750 kuna na području Splita i više na području mjesnih odbora u sklopu Grada Splita, priopćeno je u ponedjeljak ujutro iz te stranke, piše Nacionalni Portal prenoseći HINA-u.

Rok za donošenje odluke o paušalu je do 31. siječanja, a izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak Hrvatski sabor je prihvatio 21. studenoga prošle godine, podsjeća splitski SDP.

Paušal je dosad iznosio između 150 i 300 kuna ovisio o vrsti i razredu turističkog mjesta i dobu sezone. Iznos paušalnog poreza sada ovisi o odlukama predstavničkih tijela lokalne vlasti; ako se do konca siječnja ona ne izjasne, porez će, prema Zakonu iznositi 750 kuna.

“Paušalni porez za male iznajmljivače u najgorem slučaju mora ostati na sadašnjoj razini. Nakon gotovo potpunog uništenja industrije, turizam je vitalna grana privrede koja naš grad ekonomski drži iznad površine”, stoji u priopćenju SDP-a. Kako se navodi, već su počele pripreme za iduću turističku predsezonu i sezonu, uključujući i oglašavanje i formiranje cijena.

“Podizanje paušalnog poreza bilo bi veliki udar na poslovanje nekoliko tisuća malih iznajmljivača u Splitu od kojih mnogi jedva spajaju kraj s krajem. Više od deset posto stanovnika Splita direktno živi od te djelatnosti kad se uzmu u obzir iznajmljivači i članovi njihovih obitelji. Treba im omogućiti da ulažu u kvalitetu svojih apartmana, a time i Split kao destinaciju, a ne ih dodatno porezno opteretiti. Na primjeru adventa u Splitu vidjeli smo kako podizanje nameta ruši kvalitetu. Ne smijemo dopustiti HDZ-u da nakon upropaštavanja splitske industrije i ekonomije općenito uništi i turizam”, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik splitskoga SDP-a Goran Kotur.

foto: Hina

Tagovi: iznajmljivači, porez, SDP,