Gospodarstvo

Splitskim obrtnicima Grad dodijelio 1,7 milijuna kuna

Ukupno su na Natječaj pristigle 324 prijave, što je daleko iznad svih očekivanja i statistički puno više u odnosu na sve prethodne godine

Autor: Ivona Amidžić - 04.06.2021

Ukupno 1.769.916,82 kuna dodijelio je Grad Split svojim obrtnicima, njih 84, temeljem Natječaja za dodjelu potpora obrtništvu grada Splita. Ukupno su na Natječaj pristigle 324 prijave, što je daleko iznad svih očekivanja i statistički puno više u odnosu na sve prethodne godine.

Predviđen iznos sredstava iz gradskog Proračuna za ovu namjenu iznosio je 800.000,00 kuna, no zbog iznimno velikog interesa, gradonačelnik Andro Krstulović Opara odobrio je dodatni raspoloživi iznos od 970.000,00 kuna, što je ukupno 1.770.000,00 kuna, a sve kako bi se u izazovnim vremenima pandemije koronavirusa pomoglo što većem broju obrtnika u gradu Splitu, obzirom na veliki interes i broj prijava.

Zajednički stav gradonačelnika Krstulovića Opare i Povjerenstva koje je bilo zaduženo za ocjenjivanje je da obrtništvo, prije svega, omogućava samozapošljavanje i zapošljavanje nezanemarivom dijelu radne snage. Osobito je važno što obrt omogućava zapošljavanje i mnogima koji bi, bilo zbog svoje dobi ili nekog drugog osobnog razloga, inače ostali izvan tržišta rada, a time i na teret društva. Obrt omogućava zadovoljenje mnogih naših malih i svakodnevnih potreba – od krojačkih usluga i šišanja, do popravaka kućanskih aparata i plinskih instalacija te na taj način popunjava niz tržišnih segmenata koji za veće gospodarske subjekte nisu dovoljno atraktivni. Također, obrti su važna podrška velikim gospodarskim subjektima, osobito u djelatnosti prerađivačke industrije izrađujući proizvode koji zahtijevaju manje serije, ali i mnogo ljudskog rada i umijeća.

U periodu od posljednje četiri godine, dakle u 2018., 2019., 2020. i 2021., dodijeljeno je 313 bespovratnih potpora u ukupnom iznosu od 5.843.351,53 kuna. Napominjemo kako se potpore nisu dodjeljivale u 2017. godini kada je Grad Split veći dio godine bio bez proračuna.

foto: unsplash

Tagovi: natječaj, obrtnici, potpora, proračun, split,