Lifestyle

Splitsko-dalmatinska županija donirala tri milijuna za obnovu OŠ Gora kod Petrinje

Za školu u Gori bit će, kaže, nužna konstrukcijska obnova, što će stajati ukupno oko 8,7 milijuna kuna...

Autor: Ivona Amidžić - 30.07.2021

Splitsko-dalmatinska županija će, putem ugovora o donaciji, s tri milijuna kuna pomoći temeljitu obnovu Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” u Gori na petrinjskom području.

Ugovor o donaciji u četvrtak u Sisku potpisali su župani sisačko-moslavački Ivan Celjak i splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

“Mi smo nakon potresa na Banovini brzo reagirali i mnogi su pojedinci iz naše županije pritekli u pomoć na razne načine. Najavljena donacija od tri milijuna će od ponedjeljka biti na računu vaše županije”, rekao je župan Boban.

Istaknuo je kako zna što znači pomoć prijatelja u nevolji te se podsjetio na prvi dan svog mandata 2017. kad je na splitskom području buknuo katastrofalni požar čije bi posljedice, bez pomoći prijatelja, bile osjetno veće.

Boban je naglasio i da obnovu nakon potresa “treba prebaciti u višu brzinu” kako bi se stradali građani uvjerili da nisu sami.

Sisačko- moslavački župan Ivan Celjak je zahvalio Splitsko- dalmatinskoj županiji na velikodušnoj donaciji te naglasio da im je zbrinjavanje učenika i obnova škola prioritetna zadaća.

Za školu u Gori bit će, kaže, nužna konstrukcijska obnova, što će stajati ukupno oko 8,7 milijuna kuna.

Istodobno, dok se školske zgrade ne obnove, županija pronalazi privremena rješenja za nastavu, a obnova škola u Jabukovcu, Mošćenici i petrinjskoj OŠ “Dragutin Tadijanović” već je završena.

Učenici iz Gora i Nebojana nastavu će polaziti u Českom Selu, učenici Prve osnovne škole u Petrinji polazit će nastavu u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića, a  Druge osnovne škole u Osnovnoj školi Mate Lovraka.

Srednjoškolci sisačke Gimnazije će prenamjenom nastavu polaziti u sadašnjem sjedištu Županije, a sisačke Ekonomske škole u Učilištu Kotva.

Osnovci iz Farkašića i Letovanića će putovati u Lekenik, dok će se oni iz Mečenčana i Donjih Kukuruzara prevoziti u Hrvatsku Kostajnicu. Srednjoškolci iz Gline, nastavu će privremeno imati u modularnom objektu uz oštećeno školu.

Takvom organizacijom, kako je rekao Celjak, ostvarit će se sigurnost učenika, a troškovi prijevoza će biti osjetno manji.

Nakon potpisivanja ugovora dvojica su župana razmijenila darove, a Boban je Celjaku predao sat od kamena, koji su isklesali dalmatinski učenici. Podsjetio je i da je Splitsko-dalmatinska županija u dva navrata u kampu Crvenog križa ugostila stotinjak učenika sa stradalog područja.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: Blaženko Boban, donacija, OŠ Gora, petrinja, sdž, škola,