Kultura

Splitskom gradonačelniku predana Zahvalnica Makedonske pravoslavne crkve

Grad Split je dosad potpomogao izgradnju crkve s 95 tisuća kuna, a ukupna je investicija, koja se bliži kraju, 5,5 milijuna kuna

Autor: Ivona Amidžić - 21.02.2019

Parohijski svećenik Makedonske pravoslavne crkve u Hrvatskoj protojerej – stavrofor Kirko Velinski predao je u srijedu splitskom gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari u ime metropolita Makedonske pravoslavne Eparhije za Europu gospodina Pimena zahvalnicu za iznimnu suradnju i financijsku pomoć u izgradnji makedonske pravoslavne crkve u Zagrebu te mu je zahvalio na dosadašnjoj suradnji i odnosu s makedonskom zajednicom, priopćili su iz Grada – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Protojerej Velinski istaknuo je kako je taj projekt duša makedonskog naroda, mjesto susreta čovjeka s Bogom, ali i čovjeka s čovjekom, te će biti mjesto sastajanja i povezivanja obogaćeno društveno-kulturnim sadržajima čija će vrata svima biti širom otvorena.

“Naš doprinos projektu je samo kapljica, ali ona je dio slapa dobre volje, otvorenosti, povezivanja i prijateljstva”, rekao je gradonačelnik Krstulović Opara, ističući izvrsne odnose s makedonskom zajednicom u Splitu, koji će uvijek biti otvoren za ljude otvorenog srca i koji vrlo brzo postaju dijelom grada koji ih smatra svojima.

Poručio je da je makedonska zajednica zalog boljeg međusobnog razumijevanja te kako je važno da se osjećaju kao ravnopravni članovi društva.

Grad Split je dosad potpomogao izgradnju crkve s 95 tisuća kuna, a ukupna je investicija, koja se bliži kraju, 5,5 milijuna kuna. Među autorima buduće crkve je i splitski arhitekt Zoran Boševski, navodi se među ostalim u priopćenju.

Uz protojereja Velinskog na primanju su bili i predstavnici Makedonske pravoslavne crkvene općine u Splitu ”Sv. Naum Ohridski” te predstavnici makedonske nacionalne manjine Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: Andro Krstulović Opara, gradonačelnik, makedonija, pravoslavna crkva, split, svećenik, zahvalnica,