Gospodarstvo

Sporazum o postizanju energetske neovisnosti Brača

Upravo je Brač jedan od ukupno 26 EU otoka koji su izabrani za pripremu strategije prelaska na čistu energiju

Autor: Ivona Amidžić - 21.12.2020

U Supetru na Braču je svečano potpisan sporazum o suradnji na provedbi energetske tranzicije tog otoka koji bi do 2040. godine trebao postati potpuno energetski neovisan.

Događaj, kojemu je prisustvovalo petnaestak sudionika, organiziran je u suradnji Pokreta otoka, Obnovljivih izvora energije Hrvatske i grada Supetra, a na njemu je predstavljena strategija kojom će taj otok prijeći na čistu energiju. Strategija se pripremala godinu dana, na njoj su radili stručnjaci tvrtke Porzana d.o.o., kao i Tajništvo za prelazak na čistu energiju EU otoka.

Upravo je Brač jedan od ukupno 26 EU otoka koji su izabrani za pripremu strategije prelaska na čistu energiju u suradnji sa brojnim stručnjacima koje je angažiralo Tajništvo za otoke, podsjetila je gradonačelnica Supetra Ivana Marković kazavši da taj strateški dokument predstavlja preduvjet za povlačenje najavljenih sredstava iz EU fondova i plana oporavka. Ona drži kako je važno u cijeli proces pripreme, planiranja i provedbe uključiti poduzetnike i građane.

“Na taj će način financijska sredstva biti dostupna svima, a tranziciju kakvu želimo možemo realizirati zajedničkim djelovanjem i angažmanom relevantnih dionika”, kazala je gradonačelnica dodavši da vjeruje kako će uspjeti realizirati projekte i tako doprinijeti realizaciji strategije.

Istaknuvši primjer sunčane elektrane na području Gornjeg Humca za čiju je realizaciju potrebno izgraditi trafostanicu načelnik općine Pučišća Marino Kaštelan je kazao kako je to primjer konzervativnog pristupa razvojnim projektima. Drži da se takav način treba promijeniti da bi se realizirali ciljevi, a investitorima omogućila ulaganja i razvoj projekata.

O strategiji prelaska otoka Brača na čistu energiju do 2040. godine govorila je Ana Ivković iz Porzana d.o.o.. Među ostalim je istaknula da cestovni i pomorski promet tog otoka imaju najveći udio u proizvedenom CO2, ali i, s obzirom na to koliko imaju sunčanih sati, imaju i jednu od najboljih lokacija za iskorištavanje sunčeve energije.

Kako se moglo čuti, taj otok zajedno sa Splitsko-dalmatinskom županijom radi na akcijskom planu energetskog i klimatskog održivog razvoja tzv. JOINT SECAP. S obzirom na strategiju za prelazak na čistu energiju i na akcijski plan taj otok u naredno vrijeme ima dobre šanse za povlačenje EU sredstava, a time i realizaciju projekata.

Maja Pokrovac iz udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) kazivala je o provedbi strategije i što donosi nova financijska perspektiva. Posebno je istaknula da s obzirom na svoj potencijal Dalmacija može biti potpuno energetski neovisna i to već za desetak godina, ali to ovisi o svima nama.

“Otoci su ključni i trebaju biti predvodnici energetske tranzicije. Zelena i digitalna tranzicija fokus je Nacionalne strategije za razvoj Hrvatske i otoci moraju pronaći svoj put u ovom razvojnom pravcu kako bi osigurali dobrobit za svoje zajednice kroz uštede, poticanje zapošljavanja i ulaganja, turističkog brendiranja i repozicioniranja”, kazala je Pokrovac.

Naposljetku je Maja Jurišić iz Pokreta Otoka obrazlagala o ulozi zajednice u tranziciji posebno stavivši naglasak na edukaciju i podizanje svijesti otočana, kao i njihovo aktivno uključivanje u procese.

Na kraju je potpisan sporazum o doprinosu energetskoj tranziciji, a sudionici su prihvatili učinak klimatskih promjena i povezanih rizika. Aktivno će sudjelovati pogotovo kada im na raspolaganju budu financijska sredstva za provedbu strategija energetskih tranzicija i borbi protiv klimatskih promjena.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: Brač, energetski, neovisan, sporazum,