Sport

#Sport4Recovery: Međunarodna kampanja za pomoć sigurnom povratku sporta

"Vjerujemo da sport može poslužiti kao model drugim sektorima društva u demonstriranju i promicanju organizacije sigurnih i kontroliranih aktivnosti"

Autor: Ivona Amidžić - 20.06.2020

Brojni međunarodni sportski savezi udružili su snage pokrenuvši kampanju #Sport4Recovery kojom pozivaju vlasti da pomognu sportu koji je pogođen pandemijom koronavirusa.

“Ova globalna inicijativa, nazvana #Sport4Recovery, osmišljena je kako bi potaknula političare da omoguće siguran i kontroliran nastavak organiziranog sporta što je brže moguće”, izjavila je generalna tajnica Međunarodne skijaške federacije (FIS) i Asocijacije međunardonih olimpijskih federacija (AIOWF) Sarah Lewis.

Osim FIS-a inicijativu su potpisali i Međunarodna košarkaška federacija (FIBA), Međunarodna federacija u hokeju na ledu (IIHF), Međunarodni motociklistički savez (FIM), Francuski plivački savez (FFN)…

Osim komunikacije s politikom, inicijativa Sport for Recovery usko surađuje i sa znanstvenom zajednicom kako bi naglasila važnost sporta za mentalno i tjelesno zdravlje i oporavak nakon pandemije, kao i mobilizaciju sportaša i ljubitelja sporta.

“Vjerujemo da sport može poslužiti kao model drugim sektorima društva u demonstriranju i promicanju organizacije sigurnih i kontroliranih aktivnosti, pa pozivamo sportske organizacije i sportske dionike širom svijeta da se pridruže našem pokretu. Napokon, organizirani sport je već postavljen u skladu s kontroliranim postupcima i zdravstvenim i sigurnosnim protokolima kako bi se osigurala dobrobit svih uključenih “, dodala je Lewis.

Iz inicijative #Sport4Recovery su pozvali vlade da prepoznaju važnost organiziranog sporta s obzirom na njegove društvene, tjelesne i mentalne zdravstvene beneficije, da zaštite sportski sektor od daljnjih velikih gospodarskih i strukturnih šteta, da uspostave jednostavne nacionalne i međunarodne propise za putovanja i smještaj za vrhunske sportaše, timove i službenike, u skladu sa protokolima o zdravlju i sigurnosti, pruže podršku sportu žena i osoba s invaliditetom, omoguće povratak gledatelja na sportske objekte, te dopuste otvaranje amaterskih sportskih klubova i objekata.

Pandemija koronavirusa je dovela do otkazivanja ili odgađanja niza nacionalnih i međunarodnih natjecanja, uključujući Olimpijske igre u Tokiju 2020. i Europsko nogometno prvenstvo 2020. godine.

(Hina)

foto: pixabay

Tagovi: #Sport4Recovery, kampanja, koronavirus, pomoć, sport, sportski savezi,