Gospodarstvo

Stanovnici više ne moraju na specijalističke preglede u Split: Otvorena dnevna bolnica u Zagvozdu

Stanovnici Imotske krajine, Makarskog primorja, omiškog zaleđa i Vrgorca moći će obavljati specijalističke preglede, umjesto da, kao dosad, odlaze u Split.

Autor: Antonela Verković - 19.01.2019

Projekt dnevne bolnice, kojoj gravitira oko 100.000 stanovnika toga kraja, vrijedan je 11 milijuna kuna, a novac je osiguran iz EU fondova.

Splitska bolnica trenutačno ima 480 liječnika specijalista te 343 specijalizanta, a natječaj je raspisan za 76 specijalizacija. Ravnatelj je rekao kako je, na sreću, tek nekolicina specijalista otišla u inozemstvo, a najviše nedostaje specijalista s iskustvom.

Natječaji za specijalizacije će se raspisivati i dalje, a kako se zanimanje liječnika za pojedine specijalizacije mijenja, događa se da za neke nema dovoljno interesa pa trenutačno nisu popunjena mjesta za specijalizaciju iz hitne medicine, rekao je Meštrović i dodao kako je to “razumljivo jer u ovom trenutku u Splitu nema objedinjenog hitnog bolničkog prijama, no s realizacijom strateškog plana razvoja KBC- a taj će odjel biti izgrađen i uređen prema najboljim svjetskim standardima”.

Ravnatelj Meštrović je najavio i neke strateške projekte među kojima je na prvome mjestu izgradnja centra za akutnu medicinu s operacijskim dvoranama, u koji bi se primali svi akutni i životno ugroženi bolesnici. U sklopu tog centra bio bi i objedinjeni hitni bolnički prijam i zavod za hitnu medicinu, a projekt ima potporu Ministarstva zdravstva.

U planu je i izgradnja garaže u sklopu bolnice, iznad koje će se urediti ambulante i dnevne bolnice.

Treći projekt je Klinički istraživački centar na Križinama, čime se želi povezati rad znanstvenika splitskoga KBC-a i Medicinskog fakulteta. Naime, u splitskome KBC-u radi 48 doktora znanosti te 127 docenata i profesora. Projekt u veljači planiraju prijaviti na natječaj Ministarstva znanosti, a financirao bi se novcem iz EU fondova.

FOTO: Pixabay

Tagovi: dnevna bolnica, EU fondovi, zagvozd,