Lifestyle

Steroid deksametazon: Veliki korak koji bi mogao spasiti brojne živote u borbi protiv pandemije

Znanstvenici ga opisuju kao "prvi lijek za koji bi se moglo dokazati da poboljšava izglede za preživljavanje virusa COVID-19"

Autor: Ivona Amidžić - 20.06.2020

Steroid pod nazivom deksametazon trebao bi se koristiti u tretiranju pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19 prouzročene koronavirusom, objavili su britanski istraživači.

Testiranje provedeno na 2.104 oboljelih pokazalo je da malene doze ovog lijeka za trećinu mogu smanjiti smrtni ishod kod pacijenata na respiratorima i kod petine onih kojih su potvrgnuti terapiji kisikom, zaključci su istraživača koji tvrde da je ovo veliki korak koji bi mogao spasiti brojne živote.

“Svaka osma smrt može se spriječiti kod onih na respiratorima i svaka 25. kod onih na tretmanu kisikom”, objavili su u izjavi članovi tima koji je testirao različitite lijekove na 11.500 pacijenata oboljelih od virusa COVID-19 u 175 britanskih bolnica.

Martin Landray sa Sveučilišta Oxford, jedan od voditelja pokusa, kazao je kako bi se deksametazon koji se od 1960-ih koristiti za liječenje upala i stanja poput astme, mogao dokazati kao “nevjerojatno jeftin” način borbe protiv pandemije koronavirusa.

“Jasno je da se u ovom slučaju pokazuje korisnim i široko primjenjivim kod pacijenata kod kojih je bolest uznapredovala toliko da im je potreban tretman kisikom”, kazao je Landray.

Njegov kolega sa Oxforda Peter Horby opisao je deksametazon kao “prvi lijek za koji bi se moglo dokazati da poboljšava izglede za preživljavanje virusa COVID-19”.

Još uvijek ne postoji cjepivo za novi koronavirus koji je do sada zarazio više od osam milijuna ljudi diljem svijeta a do smrtnog je ishoda doveo u više od 430 tisuća slučajeva.

(Hina)

foto: pixabay

Tagovi: covid-19, deksametazon, istraživanje, koronavirus, lijek,