Kultura

Stigao pravilnik za “filmaše” u Dubrovniku

Da je pravilnik stupio na snagu ranije, teško da bi kultna scena iz Igara prijestolja mogla biti snimljena

Autor: Josipa Maksimović - 04.11.2018
Opće je poznato da grad Dubrovnik filmašima služi kao jedna velika kulisa – ipak, Dubrovčani su tome odlučili stati na kraj i izraditi pravilnik snimanja.

Dubrovnik je postao popularna filmska kulisa filmašima. Snimalo se na gradskim površinama kako se htjelo. Bilo je najavljene i ne najavljene golotinje pa čak i u crkvama.

Filmaši će morati više paziti da građanima ne vrijeđaju vjerske i nacionalne osjećaje.

Kraljev Grudobran u Igrama prijestolja, Canto Bight u Ratovima zvijezda, Nottingham u Robinu Hood -u…, ne samo njima, već i ostalim filmašima iz cijelog svijeta, omiljena je kulisa.

Privukla su gradu ova snimanja brojne turiste, a građanima, nebrojeno puta onemogućila normalno kretanje

– Ideš doma i moraš ić preko Prijekog i ulice od Buže da bi došo na autobus, a tamo opet zatvoreno ne možeš proć, kao vlasnik poslovnog prostora na Stradunu bila sam jednom zatvorena, onemogućena da radim, a nisam bila plaćena za to”, kaže Jelena Pače Sentović, vlasnica galerije.

Koriste ga za reklamiranje svega i svačega. Ovo ljeto nisu ga mimoišli ni turbofolk pjevači.

No nema više “kako hoćeš” i “dogovorit ćemo se”, jer grad uskoro donosi pravilnik snimanja.

Onaj tko bude želio snimati na manjoj površini Straduna platit će to 6 tisuća kuna, a onaj tko bude želio koristiti cijeli Stradun za dnevno snimanje, to zadovoljstvo platit će 50 tisuća kuna.

Cijene će ovisiti o atraktivnosti lokalcije, a filmaši će se gradu morati prijaviti najmanje 15 dana prije snimanja.

– Oni koji se ne budu pridržavali, odnosno oni koji ne budu dobili odobrenje grada za snimanje njima slijede kazne, dakle ako ih naši redari uhvate na terenu bez potrebne dokumentacije platit će kaznu. Koliko? 10 tisuća kuna”, jasno će Marijana Aksić Vitković, glasnogovornica grada Dubrovnika.

Domaći pojedici koji su radili na velikim filmskim produkcijama pomogli su izraditi pravilnik.

– Prvi soldi su čisto okvir da se krene, a onda će se pokazat s vremenom da li je to previše ili premalo, ali svakako bilo koja regula koja će pravdat gdje se smije, koliko košta, do kojeg stupnja se može zaustaviti promet ,smetanja ljudima,  je po meni svakako dobro došla”, ističe Dean Tošović, organizator lokacija na snimanjima.

No filmaši će morati ubuduće paziti i na osjećaje građana.

– Dakle neće bit moguće snimat ništa što može povrijediti moralne, vjerske ili nacionalne osjećaje građana, a o tome tko može i što može snimati odlučivat će povjerenstvo”, kaže Aksić.

Teško bi, da je tada bilo povjerenstva, bila snimljena kultna scena Igara prijestolja , kada kraljica kao od majke rođena i osramoćena šeta skalinima od Jezuita i Gundulićevom placom.

Pravilnik tek treba izglasati na gradskom vijeću. Prvi filmaši koji nakon toga stignu vagat će cijene i liberalnost novog povjerenstva, piše Dalmacija News.

Tagovi: film, igre prijestolja, pravilnik, snimanje,