Gospodarstvo

Što “Zeleni Brač” donosi najmlađima?

Projekt "Zeleni Brač" posebnu pažnju posvećuje djeci, evo što će njegova provedba donijeti najmlađim Bračanima

Autor: Ivona Amidžić - 26.05.2019

U tijeku je provedba projekta “Zeleni Brač – edukacijom do održivog gospodarenja otpadom na Braču”, i dok su prvi mjeseci provedbe protekli u prikupljanju, obradi i sistematizaciji svih informacija o sustavu gospodarenja otpadom u svakoj od bračkih općina i gradu Supetru, onaj zabavniji dio provedbe projekta održao se kroz travanj i svibanj.

Tada je službena maskota projekta, Eko Zelenko, s kojim su se bračka djeca upoznala prije 4 godine u sklopu prvog izdanja, inače nagrađenog, projekta Zeleni Brač, odradila pravu malu turneju po otoku.

Održano je ukupno osam radionica u osam vrtića, po jedna u svakoj općini, a na njoj su djec, podučena da prepoznaju sličnosti i razlike između osnovnih materijala za reciklažu, između smeća i otpada, da prepoznaju svoje mjesto i ulogu u procesu gospodarenja otpadom.

Pozitivne životne navike ključno je razvijati od najmanjih nogu, pa ovo nije jedina aktivnost u sklopu projekta, a koja je namijenjena djeci. Naime, prethodno provedeni projekt “Zeleni Brač” pokazao je kako se važne informacije djeci najuspješnije prenose upravo putem interaktivnih predstava koje uključuju prominentne likove, odnosno lako pamtljive maskote koje će djecu angažirati, inspirirati i motivirati na usvajanje dobrih navika po pitanju proizvodnje otpada, ali i njegova zbrinjavanja.

Upravo zato, u narednom periodu, maskota Eko Zelenko ponovo kreće na otočnu turneju, ovog puta sa svojom družicom Zelenčicom, u sklopu predstave u produkciji udruge Svijet kao cvijet, naziva “Eko Zelenko: Povratak”.

Konačno, s obzirom da se radi o temi koja je od opće važnosti za širu zajednicu, a opet relativno složenog sadržaja, projekt podrazmijeva i izradu bojanki za djecu, prilagođenih i djeci s teškoćama u razvoju, a kako bi se ova tema približila baš svim dobnim skupinama te ostavila trajniji trag i podsjetnik na pozitivne navike povezane s otpadom.

Naši slatkiši spremaju svašta nešto za bračku dječicu, brzo klik na link da saznate što: https://bit.ly/2QddJTY ❤📷 Zlatko Jakšić

Objavljuje Zeleni BRAČUtorak, 21. svibnja 2019.

(Grad Supetar)

foto: facebook (screenshot)

Tagovi: djeca, eko zelenko, gospodarenje otpadom, otpad, zeleni brač,