Lifestyle

Strože epidemiološke mjere i na otoku Korčuli

"Predložene mjere ne odnose se na otoke Mljet i Lastovo gdje trenutno nema zabilježen nijedan slučaj covida-19"

Autor: Ivona Amidžić - 02.04.2021

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, dubrovačko-neretvanski Stožer civilne zaštite zatražio je od Nacionalnog stožera proširenje na otok Korčulu svih epidemioloških mjera koje već vrijede na širem dubrovačkom području, u dolini Neretve te na Pelješcu.

Mjere će u Gradu Korčuli te općinama Smokvica, Lumbarda, Vela Luka i Blato vrijediti od petka, 2. travnja do nedjelje, 11. travnja kada će županijski Stožer ponovno razmotriti epidemiološku situaciju. Također, lokalnim stožerima naložen je pojačani nadzor mjera.

“Predložene mjere ne odnose se na otoke Mljet i Lastovo gdje trenutno nema zabilježen nijedan slučaj covida-19”, napominju u četvrtak iz županijskog Stožera.

Te mjere uključuju zatvorene terase ugostiteljskih objekata, ali je dopušteno služenje ‘kave za van’, zabranu održavanja javnih događanja i okupljanja s više od 15 osoba-

Predviđeno je i ograničenje privatnih okupljanja i svečanosti na najviše osam osoba iz najviše dva različita kućanstva, a poslodavcima se preporučuje da organiziraju rad od kuće, odnosno u smjenama te uvedu klizno radno vrijeme gdje god je to moguće.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić istaknuo je da je u dolini Neretve i na Korčuli zabilježen rast 14-dnevne incidencije, a u posljednjih sedam dana po kumulativnoj incidenciji ta područja su pretekla šire dubrovačko područje.

Od Stona do Dubrovnika, naveo je Lakić, najgori dan je bio 7. ožujka, a od tada do danas bilježi se pad od 30 posto.

U istom razdoblju, kazao je, u dolini Neretve zabilježen je rast od čak 1600 posto, a na Korčuli 400 posto. U Konavlima, gdje je bilo veliko žarište, od 4. ožujka kada su imali najviše slučajeva do danas bilježe pad od čak 75 posto.

“Prema tome jasno je da mjere koje predlažemo imaju učinka”, poručio je Lakić i dodao da na jugu Hrvatske trenutno prevladava britanski soj koronavirus koji se brže i lakše širi.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: covid-19, epidemiološke mjere, korčula, koronavirus, stožer, strože mjere,