Crna kronika

Sud potvrdio – nema mjera opreza za Darka Kovačevića Daruvarca

Dvoje sudaca odbilo je žalbu, a jedan član Vijeća je imao izdvojeno mišljenje

Autor: Ivona Amidžić - 21.02.2019

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru odbilo je žalbu Državnog odvjetništvu i potvrdilo odluku Općinskog suda kojom je odbijen zahtjev za određivanje mjera opreza Darku Kovačeviću Daruvarcu, potvrdio je u srijedu Hini Denis Klarendić, glasnogovornik Općinskog suda u Zadru – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

“Izvanraspravno vijeće Županijskog suda uglavnom se složilo sa stavom prvostupanjskog suda da za vrijeme obligatornog zatvora, dakle onog koji je sud morao odrediti s obzirom na to da je izrečena kazna zatvora u trajanju od pet godina, nije bilo mogućnosti određivanja mjera opreza, a nakon što su svi rokovi za istražni zatvor istekli sud više nema mogućnost ni za određivanje mjera opreza”,  rekao je.

Pojasnio je da mjere opreza koje su kao institut uvedene u kazneno zakonodavstvo zapravo služe kao alternativa u slučaju kad se svrha kojoj služi istražni zatvor može postići i nekom blažom mjerom, kao što je mjera opreza. Dakle, kad nije nužno da sud uopće odredi istražni zatvor. Međutim, kad sud više nema mogućnosti određivati istražni zatvor, on ne može kao mogućnost koristiti niti mjere opreza kao alternativu.

Izvanraspravno vijeće Županijskoga suda u Zadru nije jednoglasno donijelo odluku, dvoje sudaca odbilo je žalbu, a jedan član Vijeća je imao izdvojeno mišljenje

Darko Kovačević Daruvarac na Općinskom sudu u Zadru 10. siječnja proglašen je krivim za prijetnje i brutalno premlaćivanje 18-godišnje Zadranke L. G., a 10. veljače pušten je na slobodu. Budući da je nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora, do pravomoćnosti presude u pritvoru je mogao ostati najviše mjesec dana, odnosno šestinu istražnoga zatvora, što je isteklo 10. veljače.

Obitelj djevojke koju je Kovačević pretukao 6. veljače primila je prijetnje preko društvenih mreža, nakon čega je Općinsko državno odvjetništvo ponovno zatražilo određivanje mjera opreza – zabranu napuštanja boravišta, obvezno javljanje državnom tijelu, zabranu približavanja i uspostavljanja veze sa žrtvom te privremeno oduzimanje putnih isprava.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: Darko Kovačević Daruvarac, mjere opreza, Općinski sud, pušten, sud, zadar, žalba, županijski sud,

Vezane vijesti