Gospodarstvo

Sunce je škrto ovih dana, a mi već maštamo o plaži! Evo savjeta za ljetovanje…

Kad je dan prepun stresa samo se sjetite plaže... Nekako je odmah lakše :)

Autor: Ivona Amidžić - 08.05.2019

Što raditi na hladan, kišni dan osim zavući se pod toplu dekicu i piti topli napitak? Planirati ljetovanje, dakako! Ove niske temperature i padaline s nama su još samo kratko, kaže prognoza, a bez obzira na prognozu ne možemo ignorirati činjenicu da smo već u svibnju – ljeto samo što nije pokucalo na vrata! – piše za portal MojaAkcija.hr Antonela Verković.

Posla vam je već preko glave, ne znate gdje biste se okrenuli od obaveza? Vjerojatno da, svima nam je tako. Ono što nas tješi jest godišnji odmor koji se bliži, jeste li ga već počeli planirati, imate li sve osmišljeno?

Ukoliko vas hvata panika jer još nemate ništa u planu, donosimo vam nekoliko savjeta.

Jeftino ljetovanje uz malo odricanja i planiranja

Ljeto, odnosno godišnji odmor, možemo provesti negdje na moru bez obzira na tešku financijsku situaciju, no potrebno je malo odricanja i planiranja. Naravno, ovisno o vašim financijskim mogućnostima, ljetovanje možete provesti na Hrvatskoj obali, u Hrvatskom zagorju, lici ili negdje van granica Lijepe Naše. Ljetovanje izvan turističke sezone (prije 15. srpnja i poslije 28. kolovoza) može biti i 50% jeftinije. Samo, rezervirajte smještaj i isplanirajte sve što prije! Kad krene gužva i navala turista, cijene će samo rasti… – piše za portal MojaAkcija.hr Antonela Verković.

Dodatno uštedite

Provjerite što od potrebnih stvari, kao što su odjeća, obuća, ručnici, kreme za sunčanje i ostalo, imate kod kuće od prošle sezone, kako ne biste nepotrebno trošili novac. Skupi hoteli sa 4 ili 5 zvjezdica ne moraju biti jedina garancija ugodnog odmora, potražite jeftiniji privatni smještaj ili se raspitajte kod svojih rođaka ukoliko netko posjeduje kuću ili vikendicu na moru.

Još jedan savjet kako uštedjeti je da cijelo putovanje i ljetovanje organizirate sami bez agencija koje se time bave, kako biste dodatno uštedjeli za neke druge stvari. Odlučite krenuti na put sredinom tjedna kada nema gužvi i pripazite da ne preopteretite svoje prijevozno sredstvo kako bi bila manja potrošnja goriva.

Sve se to može ‘pokrpati’

Što se tiče planiranja puta ono ovisi o mjestu, odnosno zemlji u kojoj namjeravate ljetovati. Ukoliko ste odlučili ljetovati na Jadranu prilikom planiranja puta informirajte se o duljini puta, tj. koliko će vam trebati goriva za put, kolike su cijene cestarina, gustoća prometa tj. gužve i slično. S obzirom da su tijekom ljeta naše autoceste prepune turista isplanirajte alternativne rute koje mogu biti brži i jeftiniji način putovanja, ali i puno zanimljiviji od autoceste.

Ukoliko putujete u inozemstvo vrlo je važno da se informirate o kulturi i običajima zemlje u koju putujete te koje sve turističke destinacije možete posjetiti – piše za portal MojaAkcija.hr Antonela Verković.

Cijena najpovoljnijeg tjednog hotelskog aranžmana po osobi iznosi 2.000 kuna. Međutim, s recesijom su se pojavile i akcije koje obiteljima nude besplatno ljetovanje za djecu do 12 godina.

Iako hotel omogućuje bezbrižan odmor, bez kuhanja i spremanja, domaći turisti sve se više odlučuju upravo za privatni smještaj. Čak se sve više hrvatskih obitelji spaja i zajednički unajmljuje apartmane. U njima sami kuhaju i tako umanjuju još jedan veliki ljetni izdatak – cijenu hrane.

Umjesto u malim lokalnim prodavaonicama, na Jadranu bi se hranu trebalo kupovati u supermarketima.

Uštedjeti se može i na još nekoliko skupih sitnica. Sigurno nitko neće primijetiti ako se na plaži pojavite u prošlogodišnjem kupaćem kostimu… – piše za portal MojaAkcija.hr Antonela Verković.

Veselimo se već sad!

Sreća ne traje samo tih nekoliko dana koliko smo na putu, jer već samo planiranje putovanja donosi osmijeh. Planiranje znači nadu, a s nadom je čovjeku lakše živjeti. Kad je dan prepun stresa samo se sjetite plaže – nekako je odmah lakše.

foto: pixabay (ilustracija)

Tagovi: godišnji odmor, ljetovanje, moja akcija, mojaakcija, mojaakcija.hr, more, plaža,