Politika

Svaka oboljela osoba u Hrvatskoj prenese infekciju na više od jedne druge osobe

Stopa reprodukcije koronavirusa u Hrvatskoj trenutno 1,04, cilj je smanjiti tu stopu na manje od jedan

Autor: Ivona Amidžić - 17.11.2020

Predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić poručio je da će Nacionalni stožer Civilne zaštite razmatrati uvođenje strožih epidemioloških mjera ako broj novozaraženih uskoro ne počne padati, no bez uvođenja lockdowna jer je upitna učinkovitost te mjere.

Sadašnja se krivulja novozaraženih stabilizirala, ali ako ne krene prema dolje, razmotrit će se mjere koje se još mogu uvesti bez lockdowna, izjavio je Frka Petešić.

Razmotrena je trenutna epidemiološka situacija, utvrđeno da se u Hrvatskoj stabilizirao dnevni broj novozaraženih i umrlih, no i da treba razmotriti što se može učiniti da ti brojevi ne ostanu tako visoki.

U Stožeru, kaže Frka Petešić, ne vide neki veliki učinak od uvođenja lockdownova, jer to znači zatvoriti ljude u nedovoljeno prozračene prostore. Vidimo da su neke zemlje uvele lockdown, ali kod njih je prije toga počela stabilizacija broja novozaraženih, dodao je te iznio primjer Velike Britanije u kojoj zbog toga traju polemike.

Naveo je i primjer Argentine koja s lockdownom danas ima veći broj novozaraženih od Brazila, te ocijenio da je u Sloveniji i Austriji, koje su pooštrile mjere, možda riječ o pripremama za skijašku sezonu.

“Stožer sve to razmatra kako ne bi donio stroge mjere koje neće biti pretjerano učinkovite”, rekao je i dodao da se za sada ne planira da škole prijeđu na online nastavu.

Naglasio je i važnost korištenja zaštitnih maski, održavanje fizičke distance, reduciranje nepotrebnih druženja i češće prozračivanje zatvorenih prostorija.

“To je glavna razlika, virus je isti, ali ljeti smo bili vani ili s otvorenom prozorima, a sad smo u zatvorenom”, pojasnio je.

Poručio je i da treba smanjiti privatna okupljanja te je tu odgovornost svakog pojedinca jer nema represivnih mjera koja bi natjerala ljude da se manje druže u svojim privatnim prostorima.

Izvijestio je i da je stopa reprodukcije koronavirusa u Hrvatskoj trenutno 1,04, što znači da svaka oboljela soba prenese infekciju na više od jedne druge osobe te je cilj smanjiti tu stopu na manje od jedan.

Upitan za Kolonu sjećanja 18. studenog,  rekao je da se u Vukovaru na taj dan ne očekuje velik broj ljudi, ugostiteljski objekti radit će ograničeno, neće biti organiziranih dolazaka, a covid redari pazit će na pridržavanje epidemioloških mjera.

Država je dužna odati počast žrtvama Vukovara, istaknuo je Frka Petešić te dodao da u Vukovar 18. studenoga ide samo šest članova Vlade, no i da još nije odlučeno koji su to ministri.

Markotić: Platforma EU za dva-tri tjedna zajednički stav oko testiranja

Ravnateljica Klinike za infektive bolesti Alemka Markotić izvijestila je o prvom sastanku Znanstvene savjetodavne platforme Europske unije.

Na sastanku je dogovorena razmjena informacija među zemljama EU o situaciji s pandemijom te je dogovoreno da glavni fokus bude na testiranju i donošenju konsenzusa o duljini karantene i izolacije te pripremama za cijepljenje.

Dogovoreno je i da će se razmijeniti iskustva o validaciji brzih antigenskih testova kako različite zemlje EU ne bi validirale iste testove.

“Zasad su različita iskustva s tim testova. Tamo gdje se testiraju osobe sa simptomima visoka je podudarnost s PCR testovima koji je i dalje zlatni standard, no gdje se testirala šira populacija bez simptoma, otkriveno je brzim testovima 30 posto pozitivnih slučajeva”, rekla je Markotić.

U petak, 20. studenoga, održat će se ponovno sastanak platforme EU, a u sljedeća dva do tri tjedna planira se donijeti zajednički stav oko testiranja.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: frka petešić, koronavirus, lockdown, markotić, maske,