Lifestyle

Svečano obilježene obljetnice Pauka na spomen ploči Vila Dalmacija

Obilježena 29. obljetnica 4. gardijske brigade Pauci i 3. mehanizirane bojne Pauci

Autor: Ivona Amidžić - 28.04.2020
Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomen ploči Vila Dalmacija te na spomeniku 4. gardijske brigade, danas je svečano obilježena 29. obljetnica 4. gardijske brigade Pauci i 3. mehanizirane bojne Pauci.

Uz potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, svijeću je upalio i gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Gradonačelnik Krstulović Opara uputio je i čestitku svim pripadnicima 4. gardijske brigade:

Uz ovo naše plavo more, na kojem je davno nastala prva hrvatska država, u zagrljaju pitomog Marjana i krševitog Mosora, nastala je i 4. gardijska brigada Pauci.

Uz našeg nebeskog patrona svetog Dujma, voljenog Hajduka,  4. gardijska brigada golem je znamen Splita grada. U teško vrijeme Domovinskog rata, od Dubrovnika do Velebita, iz bitke u bitku, dolazak vojnika ove brigade Hrvatske vojske značio je – slobodu. Njegova crvena beretka bila je utočište nade o skorom kraju rata. Tako je i bilo, neprijatelj tvrđi od betona je skršen, a ideali o slobodi postali su stvarnost.  Legendarna 4. gardijska brigada udarala je ritam povijesti i gradila temelje slobodne hrvatske države.

Danas ne dižemo barjak slave samo u spomen na 29. godina od stvaranja te brigade, nego i u čast 13. godina od rođenja 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade, čiji su vojnici, naši sinovi i kćeri, nasljednici neustrašive i epske 4. gardijske.

U travnju prošle godine, jubilej 4. gardijske brigade slavili smo na Rivi, među našim građanima. Ove godine, zbog nevolja koje nam je donio koronavirus, obljetnica je drugačija. Ipak, sjećanje na dan i vrijeme rođenja naše brigade nisu postali taocima podmuklog virusa.

foto: Grad Split

Tagovi: brigada, cvijeće, Hrvatska vojska, obljetnica, pauci, vijenci,