Gospodarstvo

Svečano otvoren županijski informatički predinkubacijski Centar za studente

Prostor će biti na raspolaganju studentima koji se učlane u Student Coworking gdje mogu razvijati svoje IT ideje i projekte - članstvo u Student Coworkingu je besplatno

Autor: Ivona Amidžić - 12.03.2019

Danas je u prostorima FESB-a u Splitu svečano otvoren PICS SDŽ – predinkubacijski i coworking centar za studente Splitsko dalmatinske županije, kako prenosi Lokalna Hrvatska.

Na uvodu u svečanost otvorenja uzvanicima su se obratili voditelj ICT projekta Županija Damir Brčić, a sam Centar otvorio je župan Blaženko Boban: “Ovaj program spona je znanosti, poduzetništva i u ovom slučaju regionalne zajednice, odnosno Splitsko dalmatinske županije. Prostor u kojem se nalazimo je prostor splitskog Sveučilišta kojeg smo dobili kao Županija, a u potpunosti je opremljen u proteklih godinu dana. Ovim PICS programom želimo napraviti svojevrsni predinkubator.”

Dodao je kako su pojedini studenti već na tržištu ICT sektora te kako je ovo mjesto gdje će se u budućnosti crpiti kadrovski potencijal u IT sektoru.

Prostor će biti na raspolaganju studentima koji se učlane u Student Coworking gdje mogu razvijati svoje IT ideje i projekte – članstvo u Student Coworkingu je besplatno

“U ovom prostoru će biti moguće razvijati studentske projekte. I prije nego smo otvorili prostor stvorila se pozitivna klima. Pokušavamo stvoriti adekvatan prostor za poduzetničke projekte, a sad je pravo vrijeme da i institucije daju dodatni poticaj, jer IT sektor i tvrtke već polagano pronalaze poslove na stranim tržištima. Međutim ono što nam nedostaje su infrastrukturni uvjeti, nedostaje nam dodatnog školovanog kadra, a to je sve ono što županija ovim projektom želi pojačati i omogućiti”, kazao je Damir Brčić.

U sklopu svečanosti otvorenja Centra potpisan je sporazum o suradnji između Sveučilišta, FESB-a, PMF-a, III. gimnazije i Splitsko dalmatinske županije.

“Sreća je što u ovom trenutku imamo ovakvo vodstvo županije koje prepoznaje vrijednosti znanja na našem Sveučilištu. Među našim studentima postoje pojedinci čiju kreativnost i pamet treba stalno poticati. Sa strane Sveučilišta učiniti ćemo sve da naše studente potičemo u vlastitom usavršavanju, da osnivaju svoje ‘start up’ tvrtke”, istaknuo je rektor Sveučilišta Dragan Ljutić dodavši da su baš u pregovorima s tvrtkom koja traži zaposlenike među njihovim studentima.

“U pripremi je potpisivanje ugovora gdje bi na godišnjoj razini 30 do 40 naših studenata ta tvrtka primala u radni odnos”, rekao je Ljutić.

Župan je uručio nagrade studentima FESB-a kao autorima najboljih studentskih poduzetničkih i inovativnih projekata

Tako je Slaven Damjanović nagrađen sa 5000 kuna za projekt e-Agrar.

Ena Sarajlić, Anastazija Verović, Lucija Visković i Ana Žunabović nagrađene su sa 4000 kuna za projekt e-Vision.

Autori Petar Matan, Andrea Pezo, Anđela Čuljak, Ante Vukušić, Antonio Jurkić i Ivan Zaharija nagrađeni su sa 3000 kuna za projekt Point.me.

Za uređaj za praćenje razine popunjenosti spremnika za smeće – TrashTrack nagrađeni su sa 2000 kuna Petra Barać, Renato Kusanović, Antonia Senta, Mateo Vučković i Julija Županović.

Posljednji nagrađeni projekt dobio je 1000 kuna kojim je predstavljeno rješenje za automatsko navodnjavanje SmartFlow kojeg su autori Ivan Ivandić, Dino Siriščević, Ani Stjepić, Duje Šolić, Ante Todorić i Mislav Vukašina.

Najbolje studentske poduzetničke projekte izabrala je komisija sastavljena od stručnjaka iz gospodarstva (Ericsson, Atos, HR Cloud, Parklio, SplitX).

Uz župana Bobana i voditelja projekta ICT Županija Damira Brčića, na svečanosti otvorenja Centra sudjelovali su i Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, Sven Gotovac, dekan FESB-a, Nikola Koceić Bilan, dekan PMF-a, Deana Bokši, ravnateljica III. gimnazije, kao i predstavnici većine lokalnih IT tvrtki i udruga koje aktivno surađuju na projektu ICT županija.

pics_12032019_glasdalmacije

(Lokalna Hrvatska)

foto: Lokalna Hrvatska

Tagovi: centar, ict, informatički, it, pics, predinkubacijski, split, studenti, županijski,