Politika

Tajne helikoptera iz SAD-a koji je isporučen Hrvatskoj početkom veljače

Riječ je o letjelicama najmodernije inačice crnih jastrebova...

Autor: Ivona Amidžić - 24.02.2022

U zagrebačku zračnu luku “Franjo Tuđman” sletio je 3. veljače golemi avion te iz SAD-a dostavio dva višenamjenska helikoptera UH-60M Black Hawk, prenosi Slobodna Dalmacija. Riječ je o letjelicama najmodernije inačice crnih jastrebova, koje će zahvaljujući američkoj donaciji koristiti Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Helikopteri su višenamjenski i kao takvi se uz tradicionalne vojne zadaće mogu koristiti i za zadaće pomoći civilnim institucijama – gašenje velikih šumskih požara, traganje i spašavanje, hitno medicinsko prevoženje.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj rekao je da će helikopteri vrlo brzo postati operativni, prenosi Večernji list.

“Tijekom idućih nekoliko tjedana helikopteri će biti spremni za letenje. Postupno ćemo krenuti s fazom završne obuke kako bi postigli inicijalnu operativnu spremnost u sljedeća dva do tri mjeseca, tako da bi krajem godine helikopteri bili potpuno operativni”, istaknuo je Hranj.

“Postojat će dva hangara, jedan veći te jedan manji. Manji će biti velik oko 1000 četvornih metara, a veći će biti velik oko 3000 četvornih metara i očekujemo da će biti gotov u prvoj polovici 2023. godine”, rekao je Mario Banožić, ministar obrane.

foto: screenshot

Tagovi: black hawk, helikopteri, Hrvatska, sad,