Lifestyle

Temeljita obnova vrijedna 11,5 milijuna kuna za 70. godišnjicu osnivanja Botaničkog vrta

Jedan dio suhozida već je presložen, a kako se radi o umijeću upisanom u UNESCO-vu listu nematerijalne baštine čovječanstva, provode je meštri od kojih najstariji ima čak 81 godinu...

Autor: Ivona Amidžić - 13.05.2021

Povodom 70. rođendana Botaničkog vrta na Marjanu koji se obilježava u svibnju, a u kojem se od prosinca prošle godine obavljaju radovi na revitalizaciji, danas se redovitoj tjednoj gradilišnoj koordinaciji izvođača – tvrtke Teh-gradnja d.o.o., stručnog nadzora – Meritum inženjering d.o.o., Konzervatorskog ureda u Splitu, upravitelja Botaničkog vrta – Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan pridružio gradonačelnik Andro Krstulović Opara sa suradnicima, djelatnicima gradske Službe za međunarodne i EU projekte i lokalnim koordinatorom Civilne zaštite za suzbijanje opasnosti od potkornjaka Nenadom Ružićem.

Ukupna vrijednost radova iznosi 11,5 milijuna kuna, a do kraja godine Split će dobiti cjelovito obnovljen gradski Botanički vrt, jedinstvenu mediteransku oazu s autohtonim i kultiviranim ukrasnim, ljekovitim, aromatskim, endemičnim i začinskim biljem.

Sama revitalizacija Botaničkog vrta obuhvaća sanaciju i obnovu postojećih građevina i staklenika, sanaciju i obnovu šetnica, preuređenje poljske kućice, izgradnju sjenica i uređenje pripadajućeg krajobraza, izvedbu „botaničkih skala“ te nabavku i sadnju biljaka.

Jedan dio suhozida već je presložen, a kako se radi o umijeću upisanom u UNESCO-vu listu nematerijalne baštine čovječanstva, provode je meštri od kojih najstariji ima čak 81 godinu.

“Uz iznimnu pažnju svih uključenih u revitalizaciju Botaničkog vrta na Marjanu, nema sumnje kako će Split uskoro dobiti reprezentativno mjesto za cijelu obitelj, djecu, školarce, studente biologije, ali i sve generacije. Bit će ovo ponovno mjesto za edukaciju, ali i za opuštanje i odmor, onakvo kako pamte građani odrasli tijekom 1970ih i 1980ih godina, prije zapuštanja našeg Botaničkog vrta”, naglasio je gradonačelnik prilikom posjeta.

Podsjetimo kako je revitalizacija Botaničkog vrta dio projekta „Marjan 2020 – brdo prošlosti oaza budućnosti“ ukupne vrijednosti 26.614.389,24 kuna, od čega je 15.802.004,03 kuna bespovratnih sredstava EU fondova.

foto: Grad Split

Tagovi: botanički vrt, marjan, obnova, projekt, radovi, revitalizacija,