Lifestyle

Tražite posao? NASA plaća za izležavanje i gledanje TV-a

Trebate ležati "samo" dva mjeseca :D

Autor: Antonela Verković - 30.03.2019

NASA će platiti volonterima 16.500 eura da provedu dva mjeseca u krevetu kako bi pomogli znanstvenicima da smanje učinke svemirskog putovanja na astronaute i iako se to možda čini kao posao iz snova, pomisao na neprekidno ležanje nije baš primamljiva, javljaju u četvrtak britanski mediji, što prenosi Nacionalniportal.hr.

Muškarci i žene, njih 24, bit će podijeljeni u svije skupine i smješteni u jednoj sobi. On njih će se tražiti da sve rade u ležećem položaju – od toga da tako jedu do obavljanja nužde.

Svaki od sudionika dobit će 16.500 eura.

Volonteri će imati televizor, moći će čitati i baviti se drugim aktivnostima kako im ne bi bilo dosadno, piše The Sun.

Sudionici ovog istraživanja ležat će u krevetima dva mjeseca da bi se utvrdilo kako svemirski let utječe na ljudsko tijelo.

Riječ je o zajedničkoj studiji NASA-e i Europske svemirske agencije (ESA) koja će biti provedena u Njemačkom svemirskom centru (DLR).

“Ova studija će nam omogućiti da se pozabavimo pitanjem mišićne atrofije koju uzrokuje bestežinsko stanje, ali i drugi stresori poput kozmičkog zračenja, izolacije i prostornih ograničenja”, rekla je ESA-ina voditeljica istraživanja Jennifer Ngo-Anh said.

“Različiti rizici za zdravlje astronauta moraju se smanjiti na najmanju moguću mjeru kako bi svemirske misije bile moguće”, kazala je ona.

FOTO: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: nasa, odmor, plaća, posao, spavanje, svemir, zapošljavanje,