Crna kronika

Tri osobe ozlijeđene u nasukavanju katamarana u Zadru

 Katamaran 'Novalja' plovi na redovitoj brodskoj liniji 9403, a u trenutku nesreće na brodu se nalazilo 18 putnika i 8 članova posade.

Autor: Marko Leskovar - 09.01.2019

Zbog tehničkog kvara Jadrolinijin katamaran “Novalja” nasukao se u srijedu u Zadarskoj gradskoj luci, pri čemu su tri osobe ozlijeđene, brodska oplata je oštećena ispod razine mora, ali bez prodora vode i nema opasnosti od potonuća, priopćeno je iz Ministarstva  mora, prometa i infrastrukture.

Incident se dogodio tijekom manevra katamarana za pristajanje na vez u Zadarsku gradsku luku.

Otkazao je brodski upravljački sustav, a budući da su pogonski strojevi bili u punom pogonu, zapovjednik broda je iznimno zahtjevnim manevrom u lijevo uspio promijeniti smjer plovidbe katamarana te izbjeći udar u obližnji gradski pješački most, ističe se u priopćenju Ministarstva.

Daljnjim manevriranjem uspješno je izbjegnut i sudar s jahtama usidrenim uz gradski lukobran, nakon čega se, u 7,40 sati brod pramčanim dijelom nasukao na samome kraju lukobrana. Pri tome su ozlijeđene tri osobe, odnosno, dva putnika i jedan član posade broda.

Ozlijeđene su, u koordinaciji MRCC Rijeka i Lučke kapetanije Zadar, zajedno sa zapovjednikom broda ‘Novalja’ medicinski evakuirali djelatnici Hitne medicinske pomoći Zadar, te ih preveli u zadarsku Opću bolnicu.

Iako na poziciji nasukavanja nije uočeno nikakvo onečišćenje, Javna vatrogasna postrojba Zadar preventivno je poduzela aktivnosti za sprječavanje onečišćenja mora i okoliša, u slučaju eventualnog istjecanja ikakvih brodskih tekućina.

Tagovi: katamaran, nesreća, ozljede, zadar,