Gospodarstvo

U Baranji održana zanimljiva prezentacija dronova prskalica

Kada ćemo ove tehnološke novitete gledati na oranicama, ovisi prije svega o nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede...

Autor: Ivona Amidžić - 21.02.2022

Dronovi, te sve popularnije letjelice, nalaze brojne primjene i u poljoprivrednoj proizvodnji. Polako na mala vrata dolaze i u naše krajeve, pa je tako u petak, 18., veljače, iznad baranjskih oranica nedaleko Darde održana prezentacija dostignuća DJI dronova prskalica, prenosi agroklub.

Iako EU regulativa od 2009. godine priječi primjenu pesticida iz zraka, ove se tehnologije probijaju prema agrarnoj praksi.

“Francuska i Njemačka odobrili su njihovu primjenu na onim vinogradarskim terenima gdje je traktorima teško ili nemoguće pristupiti, a koriste ih u manjoj mjeri danas i u Portugalu i Španjolskoj”, rekao je pred okupljenim baranjskim proizvođačima Zsolt Eigner iz mađarske tvrtke HRP Europe kft., distributera ovih DJI noviteta za tržište Europe.

Dodao je kako su naši sjeverni susjedi također krenuli put regulacije korištenja dronova u poljoprivredi, a primjenu dopuštaju samo onim farmerima koji prođu zahtjevan tečaj upravljanja ovim letećim napravama. Međutim, saznajemo kako to još u praksi nije do kraja zaživjelo, zbog neusklađenosti tamošnje legislative.

Tridesetak okupljenih poljoprivrednika, tijekom sunčanog prijepodneva, dobilo je pregršt informacija o modelima DJI Agras T30 i DJI Agras T10 kojima je iznad polja mlade pšenice upravljao vješti operater Kristian.

Za razliku od svijeta poljoprivredne mehanizacije, ovim tehnološkim segmentom u nastajanju dominira upravo kineski proizvođač DJI, koji prema podacima iz prošle godine drži više od 70 posto globalnog tržišta dronova.

Ove čvrste, a istodobno i lagane naprave, izrađene od karbonskog kompozita, konstruirane su skalabilno tako da nakon sklapanja bez teškoća stanu u radno vozilo. DJI Agros T10 i u teretni prostor osobnog vozila, dok će za T30 trebati kombi ili pickup.

Oba modela sadrže kamere, ali i radar koji omogućuje izbjegavanje objekata u području primjene (dalekovodi, bunari, drveće i sl.). Tu je i bežični upravljač koji osigurava operateru visoku razinu kontrole, sigurnosti, ali i brojne informacije.

Dron DJI Agras T30

Model Agras T30 sa 6 krakova u sat vremena rada može tretirati površinu od 40 hektara, ima spremnik za 30 litara otopine koje aplicira putem 16 raspršivača širine radnog zahvata od 9 metara. Lako zamjenjiva baterija kapaciteta 29.000mAh i težine 10 kilograma obnavlja se brzim punjačem koji je dijelom kompleta ove perjanice digitalne poljoprivrede.

Dron DJI Agras T10

Nešto manjih dimenzija, DJI Agras T10 ima spremnik od 8 litara i 4 mlaznice, a pokreću ga propeleri motora na 4 kraka. Najveći radni zahvat ove prskalice iznosi 5.5 metara širine, a aplicira se prskanjem u letu od 1,5 do 3 metra iznad usjeva uz potrošnju od 2,4 litre škropiva u minuti.

Praktičnost primjene ovih dronova je jasna, a tu je nezaobilazno pitanje koštanja.

“Još uvijek nemamo sve detalje za isporuke u Hrvatskoj pa ne možemo danas javno objaviti cijene”, kaže Matej Omazić iz tvrtke Anoma d.o.o., friškog zastupnika ovog brenda za hrvatsko tržište. Kada i pod kojim uvjetima će ovi dronovi biti dostupni domaćim proizvođačima još je tako nepoznanica, ali internetski izvori otkrivaju da se model T30 u osnovnoj izvedbi na mrežnim servisima prodaje po cijeni oko 10.500 EUR-a, dok se manji i povoljniji T10 nudi po cijeni od cca 5.500EUR-a, a na koje valja dodati troškove transporta i uvoza.

Kada ćemo ove tehnološke novitete gledati na oranicama, ovisi prije svega o nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede, a struka će reći kako njihovu punu primjenu vidimo već danas na strmim padinama ekskluzivnih vinogradarskih lokaliteta, ali i šire: “Zgodni su i za kurativnu primjenu kod korova, jer s ovom tehnikom ne moramo više tretirati cijelu oranicu već samo zahvaćene dijelove table”, čulo se od baranjskih ratara na ovoj prezentaciji.

foto: Vedran Stapić

Tagovi: dronovi, dronovi prskalice, poljoprivreda, prezentacija,