Gospodarstvo

U Dubrovniku ministarska konferencija “Prijatelji kohezije”

Traže se odgovori na pitanja vezana za financijski okvir nakon 2020.

Autor: Ivona Amidžić - 05.03.2019

Ministarska konferencija skupine “Prijatelji kohezije” održava se u utorak u Dubrovniku, u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a uz ministricu Gabrijelu Žalac nazoči joj i povjerenica Europske komisije odgovorna za regionalnu politiku Corina Cretu – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Cilj konferencije pod nazivom “Prijatelji kohezije – kohezijska politika i strukturne reforme nakon 2020. godine” je razmijeniti mišljenja o povezanosti kohezijske politike i strukturnih reformi u razdoblju nakon 2020. godine, ali i pronaći odgovore na ključna pitanja vezana za kohezijsku politiku i prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje nakon 2020. godine.

Skupinu “Prijatelji kohezije” čini šesnaest zemalja EU-a koje se protive rezanju kohezijskih sredstava u novom višegodišnjem proračunu EU-a, namijenjenih smanjivanju razlika između bogatijih i siromašnijih zemalja Europske unije.

Skupinu čine uz Hrvatsku Češka, Estonija, Mađarska, Malta, Poljska, Slovenija, Slovačka, Bugarska, Cipar, Latvija, Litva, Rumunjska, Italija, Portugal i Grčka.

“Obzirom na važan politički trenutak u kojem se trenutno nalazi Europska unija kao i mnoštvo tema koje zahtijevaju daljnju raspravu, konferencija se organizira s ciljem pronalaska odgovora na ključna pitanja vezana za kohezijsku politiku i prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje nakon 2020.”, kazalo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a u najavi skupa.

To je ministarstvo iniciralo održavanje konferencije u Dubrovniku kako bi se naglasio značaj koji kohezijska politika ima za Hrvatsku kao najmlađu državu članicu Europske unije, ali i ukazalo na iznimno važan doprinos kohezijske politike ravnomjernom rastu i razvoju te očuvanju političke stabilnosti unutar Europske unije, a koji je nužno osigurati i nadalje u budućnosti, stoji u najavi skupa.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: 2020, dubrovnik, EU, fondovi, gabrijela žalac, konferencija, prijatelji kohezije,