Lifestyle

U Šibeniku započela Ljetna škola bioetike i ljudskih prava

Škola se održava putem interaktivnih predavanja, radionica i debata, a uz polaznike okuplja i eminentne stručnjake iz područja bioetike i ljudskih prava

Autor: Ivona Amidžić - 29.07.2020

U organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatske, u Šibeniku je jučer započela Ljetna škola bioetike i ljudskih prava. Otvorenje je upriličeno na Tvrđavi Barone, a okupljene mlade u dobi od 18 do 30 godina i sudionike škole u ime Grada Šibenika pozdravio je zamjenik gradonačelnika Paško Rakić.

„Već treću godinu za redom naš grad je domaćin Svjetskom savezu mladih Hrvatske i vama mladima koji tijekom nekoliko dana imate priliku razviti nova znanja i vještine, ali i kritičko promišljanje sudjelujući u Ljetnoj školi. Ove godine naglasak je na važnim i aktualnim temama kao što su pravo na život, priziv savjesti, transrodnost, ali i ugroza ljudskog zdravlja, te vjerujem da kvalitetne rasprave neće nedostajati. Naravno, nadam se da će vam ostati i dovoljno vremena da upoznate naš grad i vratite se kući s lijepim uspomenama.“, kazao je zamjenik gradonačelnika Paško Rakić.

Sedmodnevna „Ljetna škola bioetike i ljudskih prava“ je edukacijski projekt koji za cilj ima educirati 40 mladih te okupiti stručnjake iz područja bioetike i ljudskih prava. Ljetna škola posvetit će se edukaciji mladih o filozofskoj podlozi razvoja ljudskih prava, pravnim konceptima zaštite ljudskih prava te problematici suvremenih bioetičkih pitanja (poput transrodnosti, priziva savjesti, prava na život), dopuštenog utjecaja društva kroz pravne akte i osiguravanja dobra svakog pojedinca.

Škola se održava putem interaktivnih predavanja, radionica i debata, a uz polaznike okuplja i eminentne stručnjake iz područja bioetike i ljudskih prava.

Ove godine predavači su: prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac, prim. dr. med. Boris Ujević, dr. sc. Marina Katinić, doc. dr. Rok Čivljak, dr. med, izv. prof. dr. sc. Tomislav Domazet Lošo.

foto: Grad Šibenik

Tagovi: bioetika, ljetna škola, ljudska prava, Šibenik,