Politika

U splitskoj Lori obilježena obljetnica pogibije dvojice pripadnika HRM-a 1992.

Časnik HRM-a Neven Katić posljednji je toga 28. siječnja 1992. ispratio posadu barkase prije nego li su isplovili ...

Autor: Alan Srčnik - 28.01.2019

Pripadnici Diviziona pomorskih i kopnenih diverzanata “A” HRM-a u ponedjeljak su u splitskoj Vojnoj luci Lori obilježili 27. obljetnicu pogibije Darka Jurišina i Nikole Perlete, pripadnika HRM-a, koji su stradali u akvatoriju ratne luke Lora, kada su u vojnom plovilu barkasa naišli na agresorsku podvodnu minu koja je eksplodirala.

U barkasi BRM-42 su se osim njih dvojice, još nalazila trojica pripadnika HRM-a, tadašnji zapovjednik Boško Balen, Ivan Grubišić i Mario Jelača, koji su teško ozlijeđeni.

Časnik HRM-a Neven Katić posljednji je toga 28. siječnja 1992. ispratio posadu barkase prije nego li su isplovili. Opisao je da su imali obuku i vadili oružje koje je bivša jugoslavenska vojska bacila u more.

“Splet tih nesretnih okolnosti, velika oseka i jedna zaostala mina kraj otočića Školjić je bila kobna. Vjerojatno je samo jednim dijelićem, možda propelerom ili kormilom zakačio olovni rog što je bilo dovoljno da se dogodi eksplozija. Mi smo se vraćali u zapovjedništvo kada smo čuli eksploziju. Nismo uopće pomislili da bi nastradala naša posada u barkasi”, kazao je Katić.

Barkasa, na kojoj su poginula dva pripadnika HRM- a, a trojica teško ozlijeđena, isplovila je iz ACY marine s južne strane Marjana prema luci Lora gdje su imali zadaću osigurati vojna ronjenja. Nakon što su uspješno uplovili u luku i obavili zadatak, isplovili su prema ACY marini, no u blizini otočića Školjić ispred luke Lora su naišli na protubrodsku sidrenu minu. Eksplozija je potisnula visoki stup vode, a u pomoć nastradalima pohitali su spasitelji iz okolnih lučica.

“Prilazili su nam ribari iz Lučice, pomagali su u izvlačenju. To je bio užas. Mene su izvukle kolege s malom jahtom Princeza, a drugu dvojicu preživjelih lokalni ribari”, rekao je danas novinarima Jelača koji je tom prilikom zadobio teške ozljede po čitavom tijelu.

Tijekom današnjeg obilježavanja zapaljene su svijeće ispred Spomen sobe poginulim pripadnicima HRM-a u Lori, a vojni brod isplovio je do otočića Školjić gdje su položeni vijenci na spomen ploču. Za poginule je služena misom u kapelici vojarne u Lori.

Tagovi: Lora, split,