Kultura

U Splitu 11. Smotra folklora i kulturnog stvaralaštva Bošnjaka u Republici Hrvatskoj

Organizator ove tradicionalne manifestacije, koja je održana 11. godinu za redom a po prvi puta u Splitu, je Sabor bošnjačkih asocijacija Hrvatske (SABAH)

Autor: Alan Srčnik - 02.12.2018

Smotra folklora i kulturnog stvaralaštva Bošnjaka u Republici Hrvatskoj, na kojoj je sudjelovalo 15 kulturno-umjetničkih društava (KUD) iz Hrvatske i BiH i više od 350 izvođača, održan je u subotu navečer u Splitu pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

Organizator ove tradicionalne manifestacije, koja je održana 11. godinu za redom a po prvi puta u Splitu, je Sabor bošnjačkih asocijacija Hrvatske (SABAH) i bošnjačke organizacija koje djeluju u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji.
Otvarajući 11. Smotru folklora i kulturnog stvaralaštva Bošnjak u Republici Hrvatskoj, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban je istaknuo kako je suradnja s bošnjačkom nacionalnom manjinom u toj županiji iznimno dobra.
“Suradnja splitsko dalmatinske županije i bošnjačke nacionalne manjine je na dobrobit svih stanovnika naše županija i to je doseg kojeg svi moramo cijeniti i poštivati,” rekao je župan Boban.
Zastupnica u Saboru RH iz reda nacionalnih manjina Ermina Lekaj Prljaskaj, obraćajući se nazočnima istaknula je kako ova tradicionalna Smotra potvrđuje kako “pripadnici bošnjačkog naroda u Republici Hrvatskoj nisu zaboravili vlastite korijene te da su njegujući putem kulturnog i glazbenog stvaralaštva, svoj poseban identitet zadržali i očuvali karakterističnu nacionalnu postojanost.”
“Osobito me raduje da smo se okupili u Splitu koji je prepoznat kao tolerantna i uviđavna sredina za razvoj svekolikog manjinskog kulturnog stvaralaštva, ali i kao sredina u kojoj su pripadnici bošnjačke nacionalne manjine iskreno prihvaćeni kao integralni dio lokalne zajednice,” rekle je Lekaj Prljaskaj.
Predsjednik Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske (SABAH) Mehmed Džekić je zahvalio Splitsko-dalmatinskoj županiji i Gradu Splitu na pokroviteljstvu 11. Smotre folklora i kulturnog stvaralaštva Bošnjaka u Republici Hrvatskoj.
“Sabor bošnjačkih asocijacija Hrvatske (SABAH) je dio kulturne autonomije koju nam je Republika Hrvatska prema svojoj normativnoj regulativi dala. Mi kroz ove manifestacije pokušavamo i sve činimo da se bošnjačka nacionalna manjina ne getoizira i ne zatvara, ali i da se ne bi i asimilirala, nego da se integrira u ukupni društveni i politički život Republike Hrvatske za koju smo se i mi Bošnjaci borili i borit ćemo se i to je naša Republika,” rekao je Džekić.
Smotra je održana u Domu Hrvatske vojske “General Ivo Jelić” u splitskoj Lori.

Tagovi: bonjaci, folklor, kultura, smotra,