Kultura

U Splitu otvoren Muzej osjetila

Cijeli prostor je dizajniran tako da potiče ljudska osjetila, da više osjeća i promišlja kako nastaju osjeti...

Autor: Antonela Verković - 11.10.2018

Muzej osjetila, prvi zabavni interpretacijski centar u Hrvatskoj, smješten na 400 četvornih metara, u kojem je izloženo tridesetak interaktivnih eksponata, otvoren je u srijedu u Splitu.

 Voditeljica muzeja Tea Prga Kovačević rekla je kako je riječ o hrvatskom proizvodu te da je takva dva muzeja – u Pragu i Bukureštu u posljednjih godinu dana posjetilo po sto tisuća ljudi.
 Muzej je smješten u trgovačkom centru City Center One.
 Split je izabran jer takvu vrstu muzeja nema, a s obzirom na to da u grad dolaze mnogobrojni turisti, organizatori vjeruju da će ih privući zanimljiv sadržaj. Osnovna tema su ljudska osjetila, a kroz interaktivne eksponate želi se objasniti što su ona zapravo i kako nastaju osjeti.
 “Muzej je prilagođen osobama svih uzrasta, tu se svatko može zabaviti, ali i nešto naučiti. Cijeli prostor je dizajniran tako da potiče ljudska osjetila, da više osjeća i promišlja kako nastaju osjeti. Cijeli muzej je podijeljen u pet zona, i to zonu vida, sluha, opipa, balansa i zvuka. Kroz njega se provlače splitski elementi”, rekla je Prga Kovačević.
  Posebice je istaknula Rađa sobu, posvećenu košarkašu Dini Rađi, s kojim posjetitelji mogu zaigrati košarku i postati veći od njega. “Plesati se može u Galaksi sobi uz taktove ‘Ništa kontra Splita’ Dine Dvornika, spustiti toboganom u more i zaigrati picigin, doživjeti niz iluzija, mirisati vjetrove Jadrana i još mnogo toga”, objasnila je Prga Kovačević.
 Muzej će biti otvoren svaki dan, i vikendom, od devet do 21 sat.

(Hina)

FOTO: HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms

Tagovi: muzej osjetila, split,