Kultura

U Splitu otvorena izložba “Francuska i njeni mediteranski gradovi”

U Hrvatskom pomorskom muzeju Split čuva se gotovo nepoznata, a značajna francuska građa koju se želi predstaviti javnosti ...

Autor: Alan Srčnik - 03.11.2018

U organizaciji Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu i Prokulture – Opservatorija kulturnih politika Split, u petak navečer je u tom Muzeju otvorena izložba “Francuska i njeni mediteranski gradovi”, u sklopu 25. obljetnice obilježavanja Dana francuskog jezika i kulture.

 U Hrvatskom pomorskom muzeju Split čuva se gotovo nepoznata, a značajna francuska građa koju se želi predstaviti javnosti, uvažavajući u prvom redu muzeološki postulat, te dati jedan pogled na utjecaje Francuske na Jadranu, istaknula je na otvorenju ravnateljica Muzeja dr. Danka Radić.
 Također, želi se afirmirati i segment europske suradnje koji se očituje u Splitu i u društvu Alliance Française. Građa predstavljena na izložbi “Francuska i njeni mediteranski gradovi”, upotpunjava nizom dragocjenih pojedinosti, mozaičnu sliku francusko-dalmatinskih, odnosno hrvatskih dodira u jednom od najburnijih razdoblja novije europske povijesti, ocijenila je Radić.
 “Mi smo iz fundusa našeg Muzeja izvukli svu onu građu koja se tiče Francuske, a poznato je da počeci veza između Hrvatske i Francuske sežu čak u 9. stoljeće. I veza Francuske i Dalmacije također seže iz srednjeg vijeka, od 12. stoljeća, pa dalje. Mnogo je Francuza putovalo uz hrvatsku istočnu obalu Jadrana tijekom čega su bilježili i opisivali naše gradove. Na izložbi se osim mnogih karata mogu vidjeti brojni podaci, slike, razglednice i isprave, ali i odora, instrumenti, oružje, odlikovanja, te riblje konzerve koje su se izvozile u Francusku”, kazala je Radić.
 Istaknula je kako se ne smije zaboraviti veliki utjecaj Francuza kod nas početkom 19. stoljeća, zbog čega na izložbi imaju najviše dokumenata baš iz tog razdoblja. Osim toga je prikazano i vrijeme I. svjetskog rata.
  Posjetitelji izložbe, Splićani i njihovi gosti, po prvi put na ovoj izložbi mogu vidjeti brojne karte koje su djela francuskih autora. Muzej baštini i impresivnu zbirku peljara i porculana, kao i atlasa koji datiraju iz 16. i 17. stoljeća.
 Predsjednica Prokulture – Opservatorija kulturnih politika Split, Nansi Ivanišević, rekla je kako je bit Dana francuskog jezika i kulture svima približiti, a pogotovo mlađima, različite oblike francuske kulture, te odnosa Francuza prema svojoj kulturi.
 Nakana je pokazati kako se vrednuju popularni oblici kulture, prije svega je to šansona iako ima i priče o modi, gastronomiji, svemu onome što vrjednujemo kod nas.
 “Uz ovu prekrasnu izložbu u Hrvatskom pomorskom muzeju, u subotu ćemo u Muzeju grada Splita imati predavanje o modi, a u nedjelju u Hrvatskom narodnom kazalištu međunarodno natjecanje mladih izvođača ‘Večer francuske šansone'”, najavila  je Ivanišević.
 Izložba će ostati otvorena do 3. prosinca.
Foto: HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms

Tagovi: francuska i njeni mediteranski gradovi, split,