Gospodarstvo

U Splitu predstavljen demografski projekt “Tu je tvoj dom”

Programom je planirano bespovratnim sredstvima stambeno zbrinuti oko 300 obitelji ili oko 1400 žitelja, a za tu namjenu izdvojeno je četiri milijuna kuna

Autor: Ivona Amidžić - 14.03.2019

Demografski projekt pod nazivom “Tu je tvoj dom” kojim je planirano nepovratno dati novac za kupnju ili adaptaciju kuća u seoskim područjima Splitsko-dalmatinske županije kako bi se osigurao opstanak i povratak stanovništva, predstavljen je u srijedu u sjedištu te županije – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

“Programom ‘Tu je tvoj dom’ planirano je bespovratnim sredstvima stambeno zbrinuti oko 300 obitelji ili oko 1400 žitelja. Za tu namjenu ove godine smo iz županijskog proračuna izdvojili četiri milijuna kuna, a u slučaju potrebe taj će se godišnji iznos za ovu namjenu i povećavati”, rekao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Najavio je kako će u četvrtak i službeno biti objavljen javni poziv za kandidate koji se žele prijaviti za korištenje nepovratnog novca u sklopu demografskog programa “Tu je tvoj dom”.

Taj demografski program odnosi se na bračne partnere, partnere i samohrane roditelje u dobi do 45 godina, koji su hrvatski državljani.

Po njegovim riječima, planirano je nepovratno dodijeliti od 40.000 do 120.000 kuna.

“Primjerice, roditelji obuhvaćeni tim demografskim mjerama koji imaju četvero djece dobit će nepovratno 120.000 kuna, a roditelji bez djece 40.000 kuna”, najavio je Boban.

Boban: “Oni koji tim demografskim mjerama budu financirani morat će imati prebivalište u kupljenoj, obnovljenoj ili izgrađenoj kući najmanje deset godina”

“Vodili smo računa da ne dođe do zloporabe bespovratno dodijeljenih sredstava u ovom demografskom programu ‘Tu je tvoj dom’ tako što smo formirali posebno povjerenstvo koje će detaljno nadzirati provedbu tog programa”, objasnio je Boban.

Također je istaknuo kako je programom obuhvaćeno više od 220 naselja u seoskim područjima Splitsko-dalmatinske županije, to jest u Dalmatinskoj zagori i na otocima. Pozvao je čelnike lokalnih zajednica u tim mjestima da se uključe u taj projekt.

Splitsko-dalmatinski župan misli da bi realizacija programa “Tu je tvoj dom” trebala biti prekretnica u demografskoj obnovi seoskih područja i preteča kvalitetne demografske obnove i u drugim dijelovima Hrvatske.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: bespovratna sredstva, demografski projekt, sela, split, splitsko-dalmatinska županija, stambeno, tu je tvoj dom,