Lifestyle

U srijedu počelo cijepljenje djece protiv covida-19

Cijepljenje se naročito preporučuje imunokompromitiranoj djeci...

Autor: Ivona Amidžić - 16.12.2021

U Hrvatskoj je u srijedu počelo cijepljenje djece protiv covida-19 u dobi od pet do 11 godina, a u Zagrebu je do sada cijepljeno ukupno dvanaestero djece.

“Do sada je cijepljeno ukupno dvanaestero djece, a veseli što se velik broj mladih odazvao cijepljenju. Danas je vrlo dobar odaziv na cijepljenje”,  rekla je večeras za Dnevnik HTV zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

Putem aplikacije Terminko u Zagrebu je za cijepljenje prijavljeno pedesetak djece.

Djeca u dobi od  pet i više godina u Zagrebu se bez naručivanja i najave mogu cijepiti na punktu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar” Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na adresi Rockefellerova 4, svake srijede od 16 do 20 sati te svake subote od 10 do 14 sati.

Djeca na cijepljenje dolaze u pratnji roditelja. Također, roditelji se za cijepljenje mogu javiti izabranom pedijatru ili liječniku obiteljske medicine kao i školskom liječniku, objavio je HZJZ.

U Hrvatsku je u ponedjeljak stiglo 48.000 doza cjepiva protiv covida-19 za djecu od pet do 11 godina starosti, koje se distribuira po zavodima za javno zdravstvo.

Djeca u dobi od pet do 11 godina primat će cjepivo u dvije doze kao i odrasli, no ono sadrži trećinu doze za odrasle.

Cijepljenje se naročito preporučuje imunokompromitiranoj djeci.

Zavodi za javno zdravstvo cijepljenje će organizirati putem pedijatrijskih ambulanti i ambulanti školske i obiteljske medicine. Stoga se roditelji koji žele da se njihova djeca cijepe trebaju javiti izabranom pedijatru, odnosno izabranom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom školskom liječniku.

U Hrvatskoj je dosad cijepljeno oko 6400 djece u dobi od 12 do 14 godina (5,18 posto) te oko 55.000 mladih u dobi od 15 do 19 godina.

U HZJZ-u kažu kako za cijepljenu djecu nije potrebna booster doza, osim za imunokompromitirane, kojima se ta dodatna doza daje već mjesec dana nakon prve dvije doze.

Za djecu od pet do 11 godina odobreno je cjepivo Pfizer.

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: cijepljenje, cjepivo, covid, djeca,