Ostajete kod kuće uz neki dobar božićni film ili ste odlučili prošetati gradom i upijati čarobnu blagdansku atmosferu? Što god odlučili, večer možete dodatno začiniti dobrim kuhanim vinom.
Postoji li boljeg napitka u ovim hladnim zimskim danima i noćima? Ako niste sigurni kako pripremiti crno ili bijelo kuhano vino savršenog okusa, donosimo vam recept za brzu i jednostavnu pripremu…
Recepti se mogu prilagođavati. Osnovni recept može se prilagođavati mijenjanjem količine sastojaka – kiselijem vinu tako se dodaje više šećera, a i količine začina mogu varirati.
Crno kuhano vino
Sastojci: 1l crnog vina 2 dl vode limun 2 štapića cimeta 8 klinčića 2 zvjezdasta anisa 3 žlice šećera
Priprema: Limun narežite na kriške. Zagrijte vino sa šećerom i začinima, dodajte limun pa pustite da sve zajedno lagano kuha oko pet minuta. Maknite s vatre, poklopite lonac s vinom i ostavite da odstoji jedan sat. Prije posluživanja ponovno zagrijte.
Kuhano bijelo vino
Sastojci: 2 litre bijelog vina 1 dl vode 3 naranče 7 žlica šećera štapić cimeta 8 klinčića
Priprema: Iscijedite sok naranči. Dodajte ga u vino sa šećerom, cimetom i klinčićem. Lagano zagrijavajte do ključanja, smanjite vatru i pustite da lagano kuha još 15 minuta.
Poslužite vruće.
foto: Unsplash (ilustracija)