Politika

U uslugu e-Novorođenče uključen zahtjev za uvećanje poreznog odbitka

Time predstavlja kompleksnu uslugu vezanu uz životni događaj čiji je centar novo rođeno dijete, a ne institucionalna nadležnost

Autor: Ivona Amidžić - 20.05.2019

Ukoliko imaju aktivnu poreznu karticu, roditelji sad mogu i putem e-Novorođenče usluge zatražiti upis uvećanja poreznog odbitka za novorođeno dijete.

Također, roditelji mogu, ukoliko to žele, ostaviti broje telefona i adresu elektroničke pošte (e-mail adresu). Kontakt podaci će se prenijeti institucijama koje sudjeluju u usluzi te službenici, u slučaju potrebe, mogu kontaktirati roditelje tj. djelovati proaktivno.

Usluga e-Novorođenče omogućava prihvat elektronički dostavljenih podataka o rođenju djeteta iz rodilišta, upis djeteta u maticu rođenih, evidenciju državljanstva, prijavu prebivališta djeteta (nadležnost MUP-a), te reguliranje zdravstvenog osiguranja i podnošenje zahtjeva za dobivanje jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Time predstavlja kompleksnu uslugu vezanu uz životni događaj čiji je centar novo rođeno dijete, a ne institucionalna nadležnost.

Roditelji dobivaju istu razinu usluge, ako uslugu koriste putem

  • Interneta
  • matičnog ureda ili
  • kombinacijom Interneta i matičnog ureda.

Dokumenti za dijete dostavljaju se ovisno o odabranom pristupnom kanalu osobno u matičnom uredu ili putem sustava e-Građani i poštom, ukoliko se koristi Internet. Dokumenti, kao što je zdravstvena iskaznica djeteta, dostavljaju se poštom.

foto: Ministarstvo uprave

Tagovi: dijete, dokumenti, e-novorođenče, novorođenče, novorođeno dijete, porez, porezni odbitak,