Lifestyle

U Zadarskoj županiji četiri novooboljela od koronavirusa, u Splitsko-dalmatinskoj devet

Od svadbe u Zadru prošlo maksimalno vrijeme inkubacije...

Autor: Ivona Amidžić - 17.07.2020

Na području Zadarske županije četiri su novozaražene osobe koronavirusom, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 114 uzoraka, a aktivni nadzor provodi se nad 469 osoba.

Na Covid odjelu Opće bolnice Zadar hospitalizirano je šestero pacijenata, a u protekla 24 sata  službenici PU zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje propisane samoizolacije.

Od svadbe u Zadru prošlo maksimalno vrijeme inkubacije

U redovitom dnevnom priopćenju županijski stožer dostavio je i izvješće Službe za epidemiologiju  Zavoda za javno zdravstvo Zadar, u kojemu se ističe da je “14 dana, odnosno maksimalno vrijeme inkubacije, prošlo je od vjenčanja s kojim se povezuje veći broj oboljelih od Covida-19 na zadarskom području”.

Epidemiološkim praćenjem i anketiranjem dosad je utvrđeno ukupno 36 Covid-19 pozitivnih osoba, od kojih su troje obiteljski kontakti osoba koje su bile na vjenčanju, a sami nisu prisustvovali događaju.

Raspon dobi Covid-19 pozitivnih osoba koji su bili na vjenčanju je od 23 do 47 godina, prosječna dob oboljelih je 31 godina, a medijan pozitivnih 29 godina. Svi zaraženi imali su blage simptome koji su u prosjeku trajali dva do tri dana , nijedna osoba nije bila hospitalizirana, ističe se u izvješću.

Veći broj gostiju, prema preporukama koje smo dali kod pojave prve zaražene osobe, otišlo u samoizolaciju. Zahvaljujući brzoj reakciji zdravstvenih službi, organizatora vjenčanja i medija uspjeli smo svim sudionicima vjenčanja prenijeti preporuke kojima se sprječava širenje infekcije na opću populaciju. Epidemiološkim ispitivanjem  utvrđeno je da je  vjenčanje održano  po svim važećim preporukama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo koje su taj dan bile na snazi te broj sudionika nije prelazio dopušteni broj.

Ostali zaraženi tijekom ovoga tjedna povezani su s pojedinačnim slučajevima zaraze, različitim kontaktima, a jednom dijelu ne može se utvrditi izvor zaraze niti mjesto gdje su se zarazili.

Molimo sve koji sudjeluju na obiteljskim slavljima ili događajima s većim brojem ljudi da se pridržavaju svih epidemioloških uputa, što prije svega podrazumijeva fizičku distancu i pojačanu higijenu ruku. Isto tako sve ostale da se pridržavaju uputa Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, čuvaju sebe i svoje bliske kontakte, poručuju iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

Devet novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Splitsko-dalmatinska županija bilježi devet novooboljelih od koronavirusa od kojih je njih sedam iz Splita te po jedna osoba iz Sinja i Lokvičića, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo od ukupno 286 obrađenih testova devet je novooboljelih.

Jedna osoba je kontakt prethodno oboljelih osoba dok se ostalih osam osoba epidemiološki obrađuju.

Uz devet novooboljelih osoba sa područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivna na covid infekciju je i jedna osoba iz Šibensko-kninske županije testirana na tom području.

Deset covid pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC u Split, a 598 osoba se nalazi u samoizolaciji, ističu u Stožeru.

U posljednjih pet dana u toj je županiji ukupno oboljela 41 osoba.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: covid-19, kontakti, koronavirus, novooboljeli, novozaraženi, samoizolacija, split, zadar, županijski stožer,