Politika

U Zagrebu jučer počelo tiskanje glasačkih listića za lokalne izbor

Osim listića, tiskat će se zapisnici, prijepisi zapisnika, nabavljat će se glasačke kutije velike i male, njih oko 33.000, te paravani i pregrade za glasačka mjesta

Autor: Ivona Amidžić - 06.05.2021

U Tiskari Narodnih novina u Zagrebu u srijedu je počelo tiskanje glasačkih listića za predstojeće lokalne izbore, tiskat će se oko 13,7 miljuna listića, što će ukupno stajati oko 4,5 milijuna kuna.

Za tiskanje glasačkih listića bit će utrošeno 135 tona, odnosno oko šest šlepera papira, rekao je član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski novinarima koji su u Tiskari u zagrebačkom Savskom gaju imali priliku obići strojeve na kojima se tiskaju glasački listići.

Ukupno 1232 vrste glasačkih listića

Distribucija listića počet će 10. svibnja, najprije u najudaljenije županije, a 13. svibnja bit će dostavljeni i posljednji tiskani listići za Zagrebačku županiju i Grad Zagreb.

Listići za izbor župana su plave boje, za općinske načelnike i gradonačelnike bijele boje, za županijsku skupštinu svijetlo smeđi, a za općinsko ili gradsko vijeće ružičasti.

Sve skupa ima 1232 vrste glasačkih listića, što pokazuje koliko je opsežan zadatak pred Narodnim novinama i općinskim, gradskim i županijskim povjerenstvima, koji to sve moraju pregledati, parafirati i odobriti za tiskanje, istaknuo je Hojski.

Osim listića, tiskat će se zapisnici, prijepisi zapisnika, nabavljat će se glasačke kutije velike i male, njih oko 33.000, te paravani i pregrade za glasačka mjesta.

Hojski ističe da su ovo najzahtjevniji izbori po broju listića, s obzirom da imamo 576 jedinica lokalne samouprave, a svi imaju svoja općinska vijeća, načelnike, gradonačelnike, župana, županijske skupštine…

Najviše listića na jednom biračkom mjestu bit će sedam – četiri osnovna i tri manjinska.

Svaki listić ima serijski broj i zaštitu, a Hojski napominje da na ovim izborima nema preferencijalnog glasovanja, tako da se zaokružuje redni broj samo jedne liste ili jednog kandidata.

Strože mjere nego za parlamentarne izbore

S obzirom na epidemiološku situaciju, tehničke upute za izborni dan donijet će DIP, a to će biti objavljeno prekosutra, u petak.

Epidemiološke mjere mogle bi biti strože nego za prošlogodišnje parlamentarne izbore – zaštitne maske na glasačkom mjestu bit će vjerojatno obavezne, kao i poštivanje udaljenosti od najmanje dva metra.

Ostalo će, kaže Hojski, biti slično – vlastita olovka, dezificijens, provjetravanje, što kraće zadržavanje na glasačkom mjestu, kao i glasanje onih koji su u izolaciji i imaju covid i onih koji su u samoizolaciji.

Zbog situacije nakon potresa, u Sisačko-moslavačkoj županiji glasat će se u 25 šatora.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: glasački listići, izbori, lokalni izbori, tiskanje, tiskara,