Politika

Udruga branitelja liječenih od PTSP-a reagirala na događaj u Opuzenu – prozvala Dubrovačko – neretvansku županiju

"Smatramo da su institucije zakazale u ovome slučaju, i tražimo da se odgovorni sankcioniraju, a što žurnije ponovno ustroji PSP podcentar u Metkoviću", navodi Ante Batinović, predsjednik udruge

Autor: Josipa Maksimović - 18.09.2018

Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Dubrovačko-neretvanske županije reagirala je u ponedjeljak u povodu slučaja hrvatskog branitelja liječenog od PTSP-a, koji je sinoć u Opuzenu izazvao požar vlastite kuće aktiviranjem plinske boce te ranio policajca, prozivajući Dubrovačko-neretvansku županiju za omalovažavanje braniteljske populacije s dijagnosticiranim PTSP-om.

Predsjednik udruge UHBLPTSP- DNŽ, Ante Batinović, u večerašnjoj reakciji podsjeća kako je još u lipnju ove godine udruga upozorila na probleme branitelja s PTSP-om u dolini Neretve, te je u priopćenju istaknula kako ‘problemi hrvatskih branitelja s dijagnosticiranim PTSP-m i članova njihovih obitelji nisu zavrijedili sramotnu podršku koja je dijelom rezultat gašenja podcentra za psihosocijalnu pomoć u Metkoviću’.
Iz Udruge smatraju kako su gašenjem Centra za psihosocijalnu pomoć u Metkoviću, osnovanog 1995. godine, hrvatski branitelji delte Neretve ostali uskraćeni za pomoć u domeni ‘nepatoloških’ psihosocijalnih potreba (pravna, socijalna, psihološka pomoć, informiranje vezano za mogućnosti daljnjeg školovanja, zapošljavanja i sl.) čime je onemogućeno zadovoljavanje optimalne psihosocijalne integracije.

„Centralizacijom usluga Centara za psihosocijalnu pomoć u Dubrovniku samo prošle godine dogodila su se tri suicida hrvatskih branitelja u delti Neretve. Takvo stanje i ustroj nisu adekvatni potrebama braniteljske populacije u delti Neretve“, naveli su iz udruge.
Ističu kako probleme koje uzrokuje PTSP nije moguće riješiti centralizacijom i zatvaranjem očiju pred takvim problemima u društvu.

„Osim udruga branitelja delte Neretve i pojedinaca kao što je dr. Nada John koja je iznimni stručnjak i osoba od povjerenja za sve one koji joj se obrate prilikom susreta liječnik – pacijent, nitko se ovakvim problemima  u delti Neretve ne bavi“, kaže se, uz ostalo, u priopćenju udruge.
Osvrčući se na sinoćnji događaj u Opuzenu iz udruge su večeras također naveli da su se već obraćali državnim institucijama i upozoravali više puta na probleme branitelja, a posebno oboljelih od PTSP-a u dolini Neretve, ali ih na žalost nisu shvaćali ozbiljno. Smatraju kako se tragedija vjerojatno mogla izbjeći da je bilo stručnih službi uključenih u problematiku hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a doline Neretve.

“Smatramo da su institucije zakazale u ovome slučaju, i tražimo da se odgovorni sankcioniraju, a što žurnije ponovno ustroji PSP podcentar u Metkoviću, za cijelu dolinu Neretve”, navodi  u priopćenju predsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Dubrovačko-neretvanske županije (UHBLPTSP- DNŽ) Ante Batinović.

Muškarac, za kojeg je utvrđeno da je 49-godišnji ratni veteran oboljeli od PTSP-a, u nedjelju popodne u Opuzenu je, nakon prijetnji susjedima, dignuo vlastitu kuću u zrak aktiviravši plinsku bocu. Nakon što je izazvao eksploziju i požar popeo se na krovnu terasu. Tijekom policijske intervencije ozlijedio je dva policajca, od kojih je jedan helikopterom HRZ-a prevezen u KBC Split. Policiji se predao u ponedjeljak ujutro, a zbog opeklina zadobivenih u eksploziji prevezen  je u splitsku bolnicu.

(Hina)

Foto: Pixabay

Tagovi: branitelji, Dubrovačko - neretvanska županija, opuzen, požar, PTSP,