Kultura

Udruga hrvatskih pacijenata dodijelila zahvalnice za ‘najliječnika’ i ‘najtehničara’

Zahvalnica za najliječnicu odlazi u Solin!

Autor: Ivona Amidžić - 07.02.2019

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) po trinaesti je puta u povodu Svjetskog dana bolesnika dodijelila zahvalnice za najliječnika i najsestru-tehničara, a ovogodišnji dobitnici su voditeljica hitne medicinske pomoći u Solinu Jelena Ranza i medicinski tehničar u Zavodu za hitnu medicinu Karlovačke županije Perica Vucelić.

Predsjednik UHP-a Marijo Drlje rekao je kako se udruga na taj način jednom godišnje želi zahvaliti i odati priznanje zdravstvenim djelatnicima koji rade na dobrobit svih oboljelih.

“Hitna medicinska služba značajno je napredovala od vremena kada sam počela raditi 1991.”

Doktorica Jelena Ranza posljednjih je pet godina voditeljica hitne medicinske pomoći u Solinu i Muću. Prije toga je 24 godine radila kao voditeljica hitne pomoći u Trogiru.

Kaže kako je tijekom svog dugogodišnjeg staža iskusila rad u zemaljskoj, morskoj i helikoptereskoj hitnoj službi. I dalje leti tijekom ljetnih mjeseci. Počašćena je priznanjem jer je zamijećen njezin 30-godišnji trud u toj zahtjevnoj službi.

“Hitna medicinska služba značajno je napredovala od vremena kada sam počela raditi 1991. u hitnoj u Trogiru. Tada smo imali samo dvije jakne, tako da je jedan od troje članova tima uvijek morao nositi svoju civilnu jaknu. Danas u svakom vozilu i ambulanti imamo defibrilator, oprema je standardizirana, imamo medicinska vozila i uniforme, te edukaciju, kao i specijalizaciju iz hitne medicine”, kazala je Ranza.

“Ova nagrada je golema satisfakcija za daljnji rad.”

Nagrađeni medicinski tehničar Perica Vucelić trenutno radi kao pomoćnik ravnatelja za kvalitetu u karlovačkom Zavodu za hitnu medicinu, no kaže kako je to nagrada i svim njegovim kolegama u izvanbolničkoj hitnoj službi. Pojedinac u sustavu hitne medicine ništa ne može napraviti sam, bez potpore drugih.

“Ova nagrada je golema satisfakcija za daljnji rad, a cilj nam je u svakodnevnom radu poboljšati kvalitetu i usluge pacijentima. Ona je i sada na visokoj razini, ali svaki pravi ‘hitnjak’ to želi poboljšavati”, rekao je Vucelić.

Dodjeli nagrada nazočio je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić, koji je rekao da je rad u hitnoj službi stresan i vrlo zahtjevan posao koji traži dobru uvježbanost. a hrvatski “hitnjaci” po brzini intervencije spadaju među najbolje u Europi.

(Hina)

foto: Hina (Dario GRZELJ/ dag)

Tagovi: Jelena Ranza, Marijo Drlje, Perica Vučelić, uhp, zahvalnice,

Vezane vijesti