Crna kronika

Umro jedan od najpoznatijih glumaca “Ratova zvijezda”

Preminuo u 74. godini

Autor: Ivona Amidžić - 03.05.2019

Obitelj Petera Mayhewa, koji je glumio Chewbaccu u originalnoj Star Wars franšizi, objavila je u četvrtak njegovu smrt na Twitteru, piše Guardian. Imao je 74 godine. “Mayhew je umro 30. travnja u svom domu u sjevernom Teksasu okružen svojom obitelji”, navodi se u priopćenju na Twitteru. Nadživjeli su ga njegova supruga Angie Mayhew i njihovo troje djece.

Slijedeći uloge u originalnoj trilogiji Mayhew se “borio kako bi uspio ustati natrag iz kolica, bez kojih inače nije mogao, kako bi još jednom prikazao Chewbaccu zadnji put u filmu Star Wars: The Force Awens”, napisala je njegova obitelj.

“On je stavio svoje srce i dušu u ulogu… Odnosi koji su glumci tada imali počeli su prerastati u čvrsta prijateljstva koja će trajati desetljećima.”

Obitelj će održati pogreb 29. lipnja, a početkom prosinca 2019. godine u Los Angelesu će se održati spomen obilježje za ljubitelje Chewbacce. Obitelj je sugerirala obožavateljima i voljenima da doniraju Mayhewevoj udruzi umjesto da kupuju cvijeće ili darove.

“Ja sam bolji čovjek samo jer sam ga poznavao”, rekao je Mark Hamill, koji je igrao Lukea Skywalkera u Star Wars sagi.

Hamill je odao počast Mayhewu na Twitteru, rekavši da je on “najnežniji od svih divova”, “veliki čovjek s još većim srcem koji me uvijek uspio natjerati da se nasmijem”.

Mayhew je bio nepoznati glumac koji je radio kao bolnički pomoćnik kada je izabran za ulogu Wookieja Chewbacce u prvom filmu Star Wars, 1977. godine New Hope.

220 cm visoki glumac izabran je djelomično zato što je bio viši od 198 cm visokog glumca Davida Prowsea, koji je igrao negativca Darth Vadera.

Mayheyeva je uloga bila pretežno fizička; karakteristične zvukove lika umjesto toga napravio je dizajner zvuka Ben Burtt. Ipak, usprkos gomili šminke i teškom kostimu, Mayhew je uspio donijeti izražajnu suptilnost liku s kojim se publika mogla poistovjetiti.

Mayheyeva je obitelj u četvrtak izjavila da je njegova posvećenost ulozi “bila vidljiva u svakom kadru filma iz njegovog teškog trčanja, dok je ispaljivao strijele iz svog luka na kuku, u njegovim plavim očima pa sve do svakog suptilnog pokreta glave i usta.”

Mayhewovo zdravlje se pogoršalo posljednjih godina, što je rezultiralo operacijom kralježnice u srpnju prošle godine.

Glumci i javne osobe odali su počast Mayhewu na društvenim medijima. William Shatner, koji je glumio kapetana Kirka u Zvjezdanim stazama, izrazio je sućut na Twitteru, prisjećajući se svih slučajeva tijekom godina kada je vidio glumca na raznim konvencijama.

J. J. Abrams, autorica i producentica brojnih filmova iz Star Warsa, objavila je rukom pisanu poruku na Twitteru: „Peter je bio najljepši čovjek … ljubazan i strpljiv, podržavajući i ohrabrujući. Ljubavnica s kojom treba raditi i koja je već duboko propustila. ”

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: chewbacca, glumac, peter mayhew, preminuo, premiuo, ratovi zvijezda, star wars, twitter,