Crna kronika

Upozorenje Hrvatske vatrogasne zajednice – Potreban pojačan oprez u vezi požara

Nekoliko požarnih intervencija u Šibensko-kninskoj županiji

Autor: Ivona Amidžić - 03.08.2020

Vatrogasno operativno središte zabilježilo je nekoliko većih intervencija tijekom vikenda. Na požarima otvorenog prostora bile su angažirane značajne vatrogasne snage.

Požari u Šibensko-kninskoj županiji

U subotu 1. kolovoza u 11:40 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru raslinja na lokaciji Radonić (Drniš). Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje, smrika i oko 300 trsova vinove loze na površini od 12 ha. Na gašenju požara sudjelovalo je ukupno 38 vatrogasaca sa 11 vatrogasnih vozila iz JVP Drniš i Šibenik, DVD-a Ružić, Drniš, Šibenik, Perković i Unešić te dva protupožarna zrakoplova Canadair. Požar je ugašen u 20:55 sati.

U 14:30 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru raslinja na prostoru NP Kornati, Uvala Strižnja. Opožarena je trava i nisko raslinje na površini od 5.000 m². Na gašenju požara sudjelovala su tri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom iz DVD-a Tisno te sedam zaposlenika NP Kornati. Intervencija vatrogasaca završila je u 19:01 sati.

U nedjelju 2. kolovoza u 17:53 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru raslinja na lokaciji Kistanje. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje, trsovi vinove loze i tri električna stupa  na površini od osam ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 13 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz DVD-a Promina, Sv. Juraj Kistanje, Ervenik i Knin. Požar je ugašen u 21:50 sati.

Ni kontinentalni dio nije pošteđen požara

ŽC 112 Osijek je 1. kolovoza u 13:17 zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Kešinci (Semeljci). Požarom je bilo zahvaćeno strnište na površini od šest ha. Na intervenciji je sudjelovalo 16 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz DVD-a Kešinci i Semeljci. Intervencija je završila u 15:30 sati.

JVP Vukovar je 2. kolovoza u 14:06 dobio dojavu da se vidi gusti dim na području vukovarske gradske četvrti Borovo Naselje. Radilo se o požaru između 2.500 i 3.500 starih željezničkih pragova. Zbog velike topline oštećena je pruga u neposrednoj blizini požarišta.

“Na intervenciji je sudjelovalo 15 vatrogasaca s tri vozila iz JVP Vukovar, devet vatrogasaca s dva vozila DVD-a Borovo te dva vatrogasca DVD-a Vukovar. Požar je lokaliziran oko 17 sati, a trenutno još saniramo požarište. U pomoć nam stiže građevinski stroj kako bi raskopali naslage i sanirali požarište do kraja”, rekao nam je Dario Dejanović, zamjenik zapovjednika JVP Grada Vukovara.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, opasnosti od nastanka šumskog požara za 3. kolovoza je vrlo velika na području južnog Jadrana, a umjerene i velika na sjevernom Jadranu i u istočnoj Slavoniji.

“Molimo sve građane na dodatan oprez te podsjećamo da je zabranjeno svako paljenje vatre na otvorenom prostoru. Ukoliko primijetite požar ili dim, zovite vatrogasce na 193 ili Centar 112”, poručuju iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Tagovi: hrvatska vatrogasna zajednica, hvz, požar, požari, požarišta, vatra, vatrogasci,