Lifestyle

Ustavni sud: Zaraženi birači imaju pravo glasovati, ali u posebnim uvjetima – DIP se složio

Naglasili su kako su na upite biračkih odbora odgovorili kako neće doći u kontakt sa zaraženom osobom

Autor: Ivona Amidžić - 03.07.2020

Državno izborno povjerenstvo održalo je press konferenciju u vezi s današnjom odlukom Ustavnog suda o glasanju osoba zaraženih COVID-om 19 i priopćilo kako zaraženi koronavirusom ipak mogu ostvariti svoje biračko pravo, piše HRT.

Državno izborno povjerenstvo nakon odluke Ustavnog suda izmijenilo je i dopunilo tehničke uvjete za glasanje zaraženih Covid-om.

“Izražavamo zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda da zaražene osobe ne mogu osobno doći na biračko mjesto. Međutim, Ustavni sud je ocijenio da takvi birači imaju pravo da im se omogući glasanje pod prilagođenim uvjetima. Sukladno odluci ustavnog suda DIP je donio dopunu svoje odluke vodeći računa o zaštiti zdravlja ljudi”, rekla je Ana Lovrin.

“Brisan je stavak da ne mogu glasati, a dodana je nova točka, a to je glasanje zaraženih Covidom”, rekao je Slaven Hojski iz DIP-a.

Birački odbor će doći pred kuću osobe i dati glasački listić “osobi od povjerenja”, odnosno ta će osoba glasati umjesto nje. Držat će se strogih dezinfekcijskih mjera, rečeno je iz DIP-a.

DIP vodi računa o ustavnopravnoj obvezi zaštite zdravlja kućanstva, dodala je Lovrin.

Na pitanje što s onima koji nemaju osobu od povjerenja, odgovaraju da svi oni koji su se javili DIP-u će samostalno to riješiti.

Mi smo iščitali upozorenje Ustavnog suda i našli smo način da dođemo u dom osobe i mislim da smo našli pravu mjeru, rekla je Lovrin.

“Kad je došao prvi zahtjev prema Ustavnom sudu vidjeli smo da je naša tehnička uputa možda krivo shvaćena pa smo ju odmah izmijenili, a to se odnosilo na one koji imaju temperaturu da se jave liječniku”, navodi Lovrin.

Naglasili su kako su na upite biračkih odbora odgovorili kako neće doći u kontakt sa zaraženom osobom.

U DIP-u kažu kako nemaju podatak koliko osoba živi samo, a želi glasati. Za glasanje iz samoizolacije do sada je javilo 476 osoba.

foto: screenshot

Tagovi: birači, bolesni, dip, glasovanje, koronavirus, oboljeli, zaraženi,