Politika

Uz Dan neovisnosti, u Solinu i Klisu manifestacija “Krunom hrvatskih vladara”

Program će se održavati na tri značajna starohrvatska arheološka lokaliteta: uz ostatke crkve Blažene Djevice Marije na Gospinom otoku, u crkvi sv. Petra i Mojsija poznatijoj kao Šuplja crkva i na kliškoj tvrđavi

Autor: Josipa Maksimović - 08.10.2018

Udruga studenata povijesti “Toma Arhiđakon” ISHA Split i Povijesne postrojbe “Kliški uskoci” u ponedjeljak će u Solinu i Klisu manifestacijom “Krunom hrvatskih vladara” obilježiti Dan neovisnosti Republike Hrvatske te obljetnicu smrti kraljice Jelene i krunidbe kralja Zvonimira.

Program će se održavati na tri značajna starohrvatska arheološka lokaliteta: uz ostatke crkve Blažene Djevice Marije na Gospinom otoku, u crkvi sv. Petra i Mojsija poznatijoj kao Šuplja crkva i na kliškoj tvrđavi. Sve započinje u 12,30 svečanim mimohodom povijesnih postrojbi u čast kraljici Jeleni od Gospina otoka uz rijeku Jadro do Šuplje crkve.

U mimohodu će sudjelovati povijesne postrojbe Praetoriani Croatorum (Split-Klis), Domagojevi strijelci (Vid), Vitezovi kralja Zvonimira (Knin) i Vitezovi Vranski (Pakoštane-Vrana).

U 13 sati u crkvi sv. Petra i Mojsija bit će uprizorena krunidba kralja Dmitra Zvonimira nakon čega će se program nastaviti u 14,30 na kliškoj tvrđavi.
Tamo će se održavati radionice oživljene povijesti, škola mačevanja i streličarstva, škola heraldike, škola glagoljice, a moći će se saznati ponešto i o najstarijim hrvatskim zemaljskim grbovima i kliškim usokicma te sudjelovati u likovnoj radionici.

Manifestacija “Krunom hrvatskih vladara” održava se već treći put zaredom svake dvije godine i to u sklopu projekta “Regnum Croatorum” čiji je cilj valorizacija starohrvatskih arheoloških lokaliteta na širem splitskom području i prezentacija srednjovjekovne oživljene povijesti iz perioda vladavine kneževske i kraljevske kuće Trpimirovića.

Održava se pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije, općine Klis, tvrtke “Clissa” te Turističke zajednice grada Solina.

Ulaz na tvrđavu je slobodan za sve posjetitelje škola i radionica.
(Hina)

Tagovi: ceremonija, Dan neovisnosti, Solin, split,