Gospodarstvo

Vela: Privremeno premještanje željezničkoga i autobusnog kolodvora u Kopilicu neće se zaustaviti

Predstavnik stanara Dario Prgomet istaknuo je kako su na sastanku "dobili obećanja, ali ne i odgovore"

Autor: Ivona Amidžić - 22.02.2019

Splitski dogradonačelnik Nino Vela najavio je u četvrtak da će se nastaviti s privremenim premještanjem željezničkoga i autobusnog kolodvora s Rive na područje Kopilice u sjevernom dijelu grada, o čemu smo izvijestili ranije, te da će se uz obližnje kuće izgraditi ograda radi zaštite stanovnika – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

“Projekt realizacije premještanja željezničkoga i autobusnog kolodvora u Kopilicu ide dalje, a na sastanku s predstavnicima građana Kopilice približili smo stajališta tako što smo u projekt uvrstili izgradnju zaštitne ograde uz pristupne ceste i obližnje kuće”, rekao je Vela predstavnicima stanara koji žive u kućama uz budući kolodvor.

“Vjerujem da će takvo rješenje sa zaštitnim ogradama biti prihvatljivo za stanovnike Kopilice”

Predstavnik stanara koji žive u obiteljskim kućama Dario Prgomet je istaknuo kako su na sastanku “dobili obećanja, ali ne i odgovore” na pitanja koja opterećuju stanovnike. Smatra da zasad nema pomaka, ali se nada da će ih biti.  “O sastanku izvijestit ću žitelje u Kopilici i dogovoriti se s njima o daljnjim koracima”, rekao je Prgomet.

Sastanak u splitskoj gradskoj upravi održan je nakon prosvjeda na kojem su građani tog dijela Splita prosvjedovali zbog namjere da se autobusni kolodvor premjesti u Kopilicu jer bi to, kako je rečeno, ugrozilo 52 obitelji koje s djecom žive tik uz budući kolodvor.

“Premještanje autobusnog kolodvora u Kopilicu značilo bi u sezoni promet od 500 autobusa i 25.000 putnika na dan te oko 2000 vozila i više stotina taksija, a to bi stvorilo nesnošljivu gužvu koja bi ugrozila život u tom dijelu Splita”, istaknuo je na prosvjedu jedan od njegovih organizatora Hrvoje Kekez.

Ugovori koji reguliraju privremeno premještanje autobusnoga i željezničkog kolodvora s Rive u Kopilicu, čime će se rasteretiti prometna gužva u splitskoj Trajektnoj luci, potpisani su 12. prosinca 2018. u promotivnoj vožnji vlakom između Kopilice i željezničkog kolodvora, a nazočan je bio i ministar mora, promet i infrastrukture Oleg Butković.

Tom su prigodom ministar Butković i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara izjavili kako će se prema tim ugovorima do početka sljedeće turističke sezone privremeno dislocirati autobusni i željeznički kolodvor, to jest da će od ljeta 2019. privremeno biti premješteni na područje Kopilice.

(Hina)

foto: youtube (screenahot)

Tagovi: autobusni kolodvor, dario prgomet, gradonačelnik, kopilica, nino vela, ograda, premještanje, privremeno, split, željeznički kolodvor,

Vezane vijesti