Gospodarstvo

Veliko gradilište na području Splitsko-dalmatinske županije

Projekt potpisan u Sinju financirat će se novcem Europske Unije

Autor: Ivona Amidžić - 27.04.2019

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je u Sinju sa Zoranom Đurokovićem, generalnim direktorom Hrvatskih voda, Milanom Smoljom, direktorom “Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine”, Kristinom Križanac, gradonačelnicom Sinja, Ivanom Šipićem, gradonačelnikom Trilja i Dušanom Đulom, načelnikom općine Otok potpisao ugovor o sufinanciranju projekta “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Sinj” predračunske vrijednnosti 302,7 milijuna kuna u čemu su bespovratna sredstva  iz EU fonda 211,6 milijuna kuna.

Radi se o prvom takvom projektu na području Splitsko-dalmatinske županije. Ovim projektom izgradit će se više od 80 kilometara kanalizacijskih kolektora u Sinju, Brnazama i Glavicama, dogradit će se pročistač i cijeli niz drugih sadržaja. Poslije završetka izgradnje u aglomeraciji Sinj broj korisnika kvalitetnog kanalizacijskog sustava povećat će se s postojećih 45 na 83 posto sveukupnog stanovništva.

Tomislav Ćorić i Zoran Đureković potpisali su s Milanom Smoljom ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava po kojemu za aglomeraciju Sinj Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode daju po 36.423.886,03 kume. U prigodnim obraćanjima domaćica skupa gradonačelnica Križanac podsjetila je na dugotrajnost pripreme projekta i iskazala zadovoljstvo što je doveden pred početak realizacije. Pritom je posebno zahvalila Vladi RH što je ovaj projekt proglasila strateškim za RH.

Ovo je prvi projekt ove vrste u Splitsko-dalmatinskoj županiji

“U pripremi su aglomeracije Trilj-Otok, Imotski, Split, Trogir, Stari Grad i drugi. Pred nama je realizacija projekata vrijednih 4,6 milijardi kuna”, kazao je direktor Đuroković.

“Startamo danas sa Sinjem, slijede ostali, a kruna ulaganja bit će aglomeracija Split vrijedna 2,2 milijarde kuna. Kao župan izuzetno sam zadovoljan jer i kroz realizaciju ovakvih projekata stvaramo preduvjete za ostanak i opstanak ljudi na ovim prostorima, uključujući ruralni dio naše županije”, kazao je župan Boban.

“Iz operativnog programa konkurentnost i kohezija raspolažemo s milijardu eura za ovakve projekte. Sinj kao prvi u županiji povlači nešto više od 200 milijuna. Uskoro će biti završena priprema aglomeracije Trilj-Otok-Dicmo vrijedne 190 milijuna kuna. Ovo je najava velikog gradilišta na području Splitsko-dalmatinske županije financirane EU novcem preko Ministarstva zaštite okoliša i energetike”, kazao je ministar Ćorić.

(Splitsko-dalmatinska županija)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: EU fondovi, gradilište, projekt, sufinanciranje, vodovod,