Lifestyle

Vikend obojan žuto: Cijela Dalmacija obilježila Dan narcisa

Sve društvene mreže, mediji, ulice i trgovi... sve je danas obojano u žuto :)

Autor: Ivona Amidžić - 23.03.2019

Dan narcisa je humanitarna akcija u kojoj se toga dana prodaju narcise, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Dan narcisa obilježava se uvijek u mjesecu ožujku, a ove godine to je palo na subotu, 23. ožujka 2019. godine, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Od raka dojke najčešće obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Prema posljednjim podacima Registra za rak u Hrvatskoj u 2015. godini  zabilježene su 2748 novooboljele žene (stopa 126,3/100.000), a od ove zloćudne bolesti umrle su u 2017. godini 853 žene (stopa 40,0/100.000). Rak dojke je drugi maligni uzrok smrti u žena.

“Danas je Dan narcisa kojim se obilježava prevencija i rano otkrivanje raka dojke! Znanstveno je dokazano da mamografija bilježi promjene na dojci jednu do dvije godine ranije od običnog kliničkog pregleda zasnovanog na pojavi simptoma ili opipljive kvržice.” poručuju iz klinike Affidea.

Preventivni pregled preporučuje se obaviti jednom godišnje.

Dan narcisa se danas obilježavao u cijeloj Hrvatskoj, a po Splitu, Dubrovniku, Ninu, Šibeniku, Zadru, te okolnim gradovima, ljudi su po ulicama hodali noseći prekrasne žute detalje.

(Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Instagram)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: borba protiv raka, dalmacija, dan narcisa, humanitarna akcija, prevencija raka, rak dojke, žuto,