Politika

Virtualni sastanak na vrhu zemalja članica EU-a za oporavak od koronakrize

"Europa sada mora investirati i reformirati se kako bi izišla iz krize"

Autor: Ivona Amidžić - 21.06.2020

Plan za oporavak koji je predložila Europska komisija zajedno s novim višegodišnjim proračunom prilika je za EU koju ne smije propustiti, poručila je u petak predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Paket za oporavak, nazvan EU sljedeće generacije, “osmišljen je da pomogne oporavak Europe kako bi postala otporna, održiva i digitalna”, izjavila je Ursula von der Leyen neposredno prije početka virtualnog sastanka na vrhu zemalja članica EU-a.

Čelnici zemalja članica EU-a u petak su, na sastanku na vrhu, putem video-veze prvi put razgovarali o planu za oporavak “EU sljedeće generacije” i prijedlogu višegodišnjeg proračuna EU-a za razdoblje od 2021. do 2027.

Europska komisija (EK) je predložila 27. svibnja plan za oporavak gospodarstva od koronakrize vrijedan 750 milijardi eura te Višegodišnji financijski okvir (VFO) od 1.100 milijardi eura.

Plan oporavka nazvan “EU sljedeće generacije” sastoji od 500 milijardi eura bespovratne pomoći najteže pogođenim državama članicama i sektorima, te 250 milijardi koje bi se dodjeljivale kao povoljni zajmovi. Ukupno za VFO i instrument za oporavak i otpornost predlaže se 1.850 milijardi eura.

“To je ambiciozan i uravnotežen prijedlog. On ne pomaže samo gospodarstvima zemalja koje su najteže pogođene koronavirusom, nego i zemljam koje su neizravno teško pogođene zbog karantene.  Europa sada mora investirati i reformirati se kako bi izišla iz krize”, istaknula je presjednica Komisije.

Von der Leyen je upozorila na potrebu da se brzo postigne dogovor jer “nema vremena za gubljenje”.

“Uvjerena sam da je za uspjeh potrebno usredotočiti se na ono bitno”, rekla je von der Leyen.

(Hina)

foto: pixabay

Tagovi: ek, EU, europska komisija, plan za oporavak, proračun,