Gospodarstvo

Više od 100 automobilskih olupina odvezeno je s Mljeta

Dio je to šire akcije Očistimo Hrvatsku od auto olupina - powered by Renault koju već 16 godina provode zajedničkim snagama udruga Zelene stope, Renault i tvrtka CIOS

Autor: Ivona Amidžić - 18.09.2020

Više od 100 automobilskih olupina odvezeno je s Mljeta u okviru akcije “Znam, hoću mogu” koju je ovog tjedna izvela ekološka udruga Zelene stope u suradnji sa domaćinima na otoku.

Dio je to šire akcije Očistimo Hrvatsku od auto olupina – powered by Renault koju već 16 godina provode zajedničkim snagama udruga Zelene stope, Renault i tvrtka CIOS, a u kojoj je do sada iz nacionalnih parkova i parkova prirode u Hrvatskoj uklonjeno više od 16.000 olupina automobila.

Samo s otoka Mljeta, na kojem je akcija i započela, do sada je uklonjeno više od 500 olupina, priopćili su iz udruge.

Automobili su sakupljani unutar nacionalnog parka, s polja i teško pristupačnih područja otoka, od Saplunare na istoku do Kulijera na zapadnoj strani otoka. Predsjednik udruge Zelene stope Romeo Ibrišević iz Samobora i članovi Stevo Čubrić i Grgur Šojer iz Zagreba uz pomoć dvojice dobrovoljaca Miljenka Marukića i Željka Zelića s Korčule pomogli su ukloniti posljednje auto olupine s Mljeta. Da bi to mogla biti i posljednja akcija takve vrste na otoku rekao je i Đivo Market, načelnik Općine Mljet.

U četiri dana koliko je trajala akcija pronađeno je i uklonjeno više od 100 olupina koje su zatim kamionom tvrtke CE-ZA-R d.o.o. ukrcane na trajekt Jadrolinije i besplatno dovezene na kopno. Marin Perković iz planinarskog društva Mljet kaže da olupina nema više ni na jednom od 45 kilometara planinarske staze nazvane Hodočasnička staza apostola Pavla mljetskog brodolomca.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za prikupljanje podataka za provedbu akcija uklanjanja otpadnih vozila na otocima, u nacionalnim parkovima i parkovima prirode koji završava 30. rujna.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: automobili, ekološka udruga, mljet, olupine,