Kultura

“Volin izist pravu spizu!” u Muzeju grada Trogira

Pet slijedova... Sad je na redu šećer na kraju :)

Autor: Ivona Amidžić - 11.05.2019

U srijedu, 15. svibnja 2019. godine u 19 sati u atriju Muzeja grada Trogira otvorit će se izložba “Volin izist pravu spizu!” koja je nastala kao rezultat radionica održanih u Trogiru u okviru 24. Edukativne muzejske akcije Hrvatskog muzejskog društva.

24. Edukativna muzejska akcija ove je godine imala temu “(PRE)HRANA”, u okviru koje je Muzej grada Trogira u slijedovima servirao lipe bokune, pod vodstvom šefice kužine – muzejske pedagoginje Goranke Tomaš.

Prvi slijed serviran je 18. i 24. travnja kada su održane radionice “Pot i potić vole se tajno!” na kojima su polaznici radionca izrađivali metalni lončić, odnosno potić.

Drugi je slijed održan 29. travnja kada su sudionici 24. EMA-e u Muzeju grada Trogira bili  u posjetu kuharima SSŠ Blaža Jurjeva Trogiranina. Tom prilikom stručni učitelji kuharstva Nikica Ševo i Mario Pavić ispričali su im brojne priče o zdravoj mediteranskoj prehrani…

Treći slijed serviran je 30. travnja kada su polaznici posjetili kuhinju hotela i restorana Pašike i sudjelovali u pripremi škartoceta – punjenih goveđih odrezaka u umaku s njokima.

U svibnju je serviran peti slijed – održane su dvije radionice “Peci, peci, pa ispeci!” i to 2. i 3. svibnja kada su djeca u edukativnoj zoni Muzeja grada Trogira imala priliku valjati, peći, ali i jesti pecipale, nakon čega su ilustrirali cijeli proces, odnosno recept.

I naravno, šećer na kraju: kao desert ove ukusne muzejske priče na izložbi “Volin izist pravu spizu!” svim posjetiteljima bit će servirani radovi i spoznaje sa svih radionica održanih u Trogiru u okviru Edukativne muzejske akcije.

Izložba će biti otvorena do 24. svibnja. Radno vrijeme je od ponedjeljka do subote od 10 do 13 te od 17 do 20 sati.

(Muzej grada Trogira)

Tagovi: izložba, muzej grada trogira, radionice, slijedovi, spiza, volin izist pravu spizu,