Gospodarstvo

Za projekt u Zadarskoj županiji 1,5 milijardi kuna iz EU fondova

Plenković: "Kako sam danas vidio, grad uistinu živi i pulsira, a sada puno detaljnije razumijem razvojne prioritete Zadra"

Autor: Ivona Amidžić - 08.03.2019

Predsjednik Vlade, Andrej Plenković, u četvrtak predvečer je u Zadru razgovarao s gradskim i županijskim čelnicama o projektima u Zadarskoj županiji vrijednim oko 1,5 milijarde kuna, koji bi se sufinancirali ili se već sufinanciraju iz fondova Europske unije, priopćeno je nakon sastanka – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Domaćini su premijeru Plenkoviću predstavili projekte u kulturi i obrazovanju, zatim projekte prometne, gospodarske i komunalne infrastrukture koji se sufinanciraju sredstvima EU fondova.

Tom je prigodom premijeru predstavljen i projekt “Zadar Baštini” u okviru kojeg se, nakon Kneževe palače, kako je rečeno, obnavlja i Providurova palača te zadarski bedemi i uređuje Centar za mlade na području bivše vojarne na Voštarnici za potrebe mladih i udruga civilnog društva.

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić upoznao premijera s projektima na području prometne infrastrukture: prometni masterplan Zadra i zadarske regije i projekt “Zadar urban mobility”

Kako je rekao, oba projekta unaprijedit će prometni sustav u gradu korištenjem novih informatičkih tehnologija.

Na sastanku je bilo riječi i o drugim projektima za potrebe razvoja gospodarstva i poduzetništva a pri tomu su spomenuti novi poduzetnički inkubator i gospodarska zona Crno te projekt komunalne infrastrukture – aglomeracija Zadar-Petrčane.

Naglašena je potreba rekonstrukcije Obale Kralja Petra Krešimira IV za koju je Grad Zadar izradio potrebnu dokumentaciju. Kako je rečeno na sastanku, taj projekt je trenutačno u postupku izdavanja građevinske dozvole, a u tijeku su i razgovori s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture o zajedničkom modelu financiranja.

Također je predstavljen  i projekt “Vrata Zadra”, to jest plan uređenja prostora Ravnica koji spaja Poluotok s kopnom. Zadarski gradonačelnik Dukić potvrdio je da je s tim u vezi Ministarstvo državne imovine pozitivno odgovorilo na zahtjev Grada da se zemljište u vlasništvu države objedini s onim koje je u gradskom vlasništvu.

Dukić je rekao kako su danas s predstavnicima vlade dogovorene i aktivnosti “vezane uz cjelovitu sanaciju zadarske rive koja je posljednjim olujnim jugom znatno oštećena.”

Plenković je izrazio zadovoljstvo predstavljenim planovima

“Kako sam danas vidio, grad uistinu živi i pulsira, a sada puno detaljnije razumijem razvojne prioritete Zadra. Vrlo mi je korisno imati sve ove informacije kako bi Vlada bila u mogućnosti tražiti i nuditi rješenja za eventualne probleme koji se pojave,” rekao je  Plenković.

Sastanku u Zadru nazočili su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar obrane Damir Krstičević i pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura.

Premijer Plenković je tijekom današnjeg boravka u Zadarskoj županiji posjetio Benkovac, otoke Ugljan i Pašman te Nin.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: Andrej Plenković, benkovac, EU fondovi, nin, pašman, projekt, ugljan, zadar,