Gospodarstvo

Za sada samo ‘pasite’ oči, a za deset dana moći ćete i ‘čalabrcnuti’

Sajam zbog kojeg Vam na samo njegovo ime krenu sline

Autor: Ivona Amidžić - 03.04.2019

U petak i subotu, 12. i 13. travnja u hotelu Alkar u Sinju održava se 19. Nacionalni sajam pršuta. Sajam promovira tradicionalni način proizvodnje suhomesnatih proizvoda u suradnji s novim standardima, zahvaljujući konstantnom angažmanu svih suradnika, proizvođača, institucija i struke.

Nacionalni Sajam pršuta se u gradu Sinju proteklih godina održavao u mjesecu ožujku ili travnju, poprimio je međunarodni karakter zbog sudjelovanja izlagača sa područja Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije. Broj izlagača kreće se oko 70 (po pretpostavci od proteklih godina), posjetitelja nekoliko tisuća.

U izložbenom dijelu izlaže se pršut, suhomesnati proizvodi, sir, vino, maslinovo ulje, te tradicionalni uporabni proizvodi koji se proizvode u ruralnom dijelu Dalmacije, Like i Slavonije, te sa područja otoka u Splitsko dalmatinskoj županiji.

Očekujemo predstavnike Udruga uzgajivača svinja, regionalna obiteljska gospodarstva koja se bave uzgojem svinja i proizvodnjom pršuta, predstavnike vodećih trgovačkih lanaca, hotelijera i ugostitelja

Na Sajmu se očekuje sudjelovanje proizvođača pršuta i suhomesnatih proizvoda s područja RH, proizvođača slavonske šunke, regionalne mesne industrije, predstavnike udruga proizvođača, individualne proizvođače, proizvođače “Istarskog pršuta”, koji tradicionalno sudjeluju na Sajmu, kao i goste iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, predstavnike Udruga uzgajivača svinja, regionalna obiteljska gospodarstva koja se bave uzgojem svinja i proizvodnjom pršuta, predstavnike vodećih trgovačkih lanaca, hotelijera i ugostitelja.

Osim izlagačkog dijela u sklopu sajma planira se i organizacija stručnih – edukativnih panela na kojima bi se proizvođači i posjetitelji mogli informirati o temama vezanim za problematiku proizvodnje, plasmana, zaštite i promocije tradicionalnih proizvoda, oznake kvalitete, uvođenje standarda, modela udruživanja, tehnologiji proizvodnje i obrade pršuta, te programima poticanja i financiranja od strane vladinih i drugih institucija, a posebno putem natječaja namijenjenih ruralnom prostoru.

Upriličiti će se bogati kulturno umjetnički program, prezentacija baštine sa područja Dalmacije, Hercegovine, Like i Slavonije. U sklopu sajma već tradicionalno se predstavljaju Turističko ugostiteljske škole sa područja Dalmacije – Sinja, Splita, Trogira, Šibenika i Dubrovnika umijećem aranžiranja i serviranja pršuta i ostalih tradicionalnih proizvoda, te se organizira natjecanje pod nazivom “BURA CUP” u kojemu učestvuju učenici Srednjih strukovnih škola sa svojim mentorima

(Grad Sinj)

foto: pixabay (ilustracija)

Tagovi: proizvođači, pršut, sajam pršuta, suhomesnati proizvodi, uzgajivači,