Crna kronika

Za Šibenčankom (17) je tragala cijela Hrvatska, a sad je opet nestala

Šibenčanka je ponovno nestala 6. rujna, udaljivši se s adrese boravišta u nepoznatom smjeru

Autor: Josipa Maksimović - 11.09.2018

Za učenicom Medicinske škole, prenosi Dalmacija News, a pišu Vijesti.hr, tragala je cijela Hrvatska ovog travnja, a nakon osam dana neuspješne potrage, sama se vratila kući neozlijeđena. Mlada Šibenčanka je ponovno nestala 6. rujna, udaljivši se s adrese boravišta u nepoznatom smjeru.

Za mišljenje o sve popularnijem obrascu nestajanja djece koja se ipak vrate nakon određenog vremena, pitali smo voditeljicu Bolničkog odjela Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež u Zagrebu, Vlatku Boričević Maršanić.

“Općenito govoreći o ovakvim slučajevima, a s obzirom na obrazac bježanja, ovdje se može raditi o emocionalnim ili mentalnim teškoćama ili čak o poremećajnom ponašanju koje se suprotstavlja autoritetu i stvara bunt. No ukoliko se ne radi o disfunkcionalnoj obitelji ili upitnom okruženju u kojemu dijete boravi, u najčešćim slučajevima su zapravo privučena od strane svojih vršnjaka, točnije onih dominantnijih.

U svakom slučaju je nakon prvog bijega trebao odreagirati Centar za socijalnu skrb i obaviti kompletnu psihofizičku procjenu kako bi se mogli utvrditi čimbenici i koje su intervencije potrebne“, kazala je za Vijesti.hr dr. sc. Vlatka Boričević Maršanić,specijalist psihijatrije, subspecijalist iz dječje i adolescentne psihijatrije.

Prvi put nestala na osam dana 

Djevojka je visoka 165 cm i nosi cipele broj 38. Ima ravnu, smeđu kosu i kestenjaste oči. Srednje je tjelesne građe i ovalnog lica, a od značajki na licu ima ravan nos srednje veličine. Nestanak se vodi u PU splitsko-dalmatinskoj.

Podsjetimo, u travnju ove godine mlada Šibenčanka udaljila se s boravišne adrese i od onda joj se izgubio svaki trag. Izvadila je SIM karticu iz mobitela te ju nitko nije uspio kontaktirati, no nakon osam dana vratila se neozlijeđena kući. Dodatnih objašnjenja o razlozima njena nagla odlaska tada nije bilo.

U posljednjih tjedan dana u Hrvatskoj je nestalo devetero maloljetnika, među kojima je i ova mlada Šibenčanka. Najmlađi ima samo 15 godina, no većina njih redovito je, nažalost, na stranicama nestali.hr.

Mole se svi građani, ukoliko imaju kakvu informaciju o nestaloj Mateji, da se jave u najbližu policijsku postaju ili pozivom na broj telefona 192. Informacije o nestaloj mogu se dostaviti i putem e-mail adrese: nestali@nestali.hr.

Maloljetna Šibenčanka Matea Anaković čiji je nestanak zadnji put prijavljen u četvrtak na splitskom području, je na sigurnom, obavijestili su jutros Šibenik.in iz Centra za socijalnu skrb Šibenik nakon što je u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba objavljeno da je djevojka ponovno nestala. Informaciju da je maloljetnica pronađena potvrdili su i u šibenskoj policiji.

Tagovi: nestala, potraga, Šibenik,