Lifestyle

Za studente iz Splitsko-dalmatinske županije besplatan prijevoz vlakom

Studenti će se početi besplatno voziti vlakom od 1. listopada, a prvih mjesec dana na temelju "iksice" dok se ne završi program i izrade "pametne" kartice

Autor: Josipa Maksimović - 14.09.2018

Redoviti studenti iz Splitsko-dalmatinske županije koji studiraju izvan mjesta prebivališta od 1. listopada ove godine moći će neograničeno koristiti vlakove Hrvatskih željeznica u skladu s ugovorom što su ga u petak potisali splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban s predsjednikom Uprave HŽPP-a Željkom Ukićem.

Župan Boban rekao je da se to odnosi na sve studente koji studiraju bilo gdje u Hrvatskoj kao i za studente koji studiraju unutar županije prvenstveno misleći na Primorski Dolac, Prgomet i Kaštela koji koriste željeznički prijevoz. Objasnio je da je razlog za takvu odluku bio vrlo jednostavan jer se, istaknuo je, svi moramo potruditi i napraviti određene pomake kako bismo revitalizirali željeznički prijevoz i time smanjili gužve na prometnicama.

“Želimo da se studenti, osim odlaska u mjesto studiranja, vraćaju u svoju županiju, a želimo i nastaviti buduću suradnju s Hrvatskim željeznicama i kroz neke druge aktivnosti”, izjavio je Boban.

Objasnio je da će studenti ostvariti besplatni prijevoz tako što će, na temelju javnoga poziva koji će oglasiti županija donijeti preslik osobne iskaznice kao dokaz mjesta prebivališta i potvrdu fakulteta o statusu studenta. Zatim će, dodao je, dobiti ‘pametnu’ karticu Hrvatskih željeznica koja će im vrijediti pet godina, odnosno dok traje njihov studij.

Studenti će se početi besplatno voziti vlakom od 1. listopada, a prvih mjesec dana na temelju iksice dok se ne završi program i izrade “pametne” kartice, pa će se od 1. studenoga program putovanja provoditi sa samim karticama. U proračunu za jednu studentsku godinu Splitsko-dalmatinska županija će za tu mjeru predvidjeti do 70 tisuća kuna, dodao je župan Boban.

Predsjednik uprave HŽ Putnički prijevoz (HŽPP) Željko Ukić zahvalio je županu za poptisani ugovor istaknuvši kako je Splitsko dalmatinska županija prva u Hrvatskoj koja je na taj način odlučila pomoći studentima sa svojega područja besplatnim prijevozom na području cijele zemlje, a sve kako bi mogli kvalitetnije i češće putovati.

 

 

(Hina)

Tagovi: , studenti, ugovor, vlak, vožnja,