Politika

Zadar – Bošnjaković na međunarodnoj konferenciji sudaca: Imamo prostora za napredak

"Na razini profesionalnog integriteta ovakvi susreti su u ključni kako bismo se suprotstavili rizicima da se dogode pogreške koje usporavaju razvoj i čine ga skupim. '' - rekla je rektorica Sveučilišta.

Autor: Antonela Verković - 15.09.2018

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je u petak na 4. međunarodnoj konferenciji sudaca kako je, po njegovu mišljenju, stanje u pravosuđu dobro iako to često ne korespondira s dojmom u javnosti te da se može “puno bolje” jer “imamo prostora za napredak”.

“Imamo prostora za napredak, možemo puno bolje, ali situacija sigurno nije loša. Dobili smo bolju organizaciju spajanjem općinskih i prekršajnih sudova, počeli rješavati problem blokiranih građana i predstavili prijedlog Ovršnog zakona koji su mnogi obećavali napraviti a nisu. Tekst je u raspravi pa neka javnost i struka daju primjedbe. Prihvatit ćemo kvalitetne prijedloge”, poručio je ministar Bošnjaković te dodao kako će se raspravljati o vječnoj temi pravosuđa i korupcije.

Predsjednica Udruge hrvatskih sudaca ogranka iz Zadra Jadranka Nižić-Peroš rekla je kako su neovisnost sudaca, izgradnja njihova integriteta, stručnost i ispravnost ključ njihove učinkovitosti, a rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican istaknula je potrebu stalnog usavršavanja i obrazovanja zbog brzih globalizacijskih kretanja i tehnoloških promjena. “Na razini profesionalnog integriteta ovakvi susreti su u ključni kako bismo se suprotstavili rizicima da se dogode pogreške koje usporavaju razvoj i čine ga skupim. Želim vam da pravo, pravda i pravednost zagospodare unutar granica Hrvatske i izvan nje”, rekla je Vican.

Teme dvodnevnoga međunarodnog skupa, koji se četvrtu godinu zaredom održava na zadarskom Sveučilištu su “Sudački integritet i populizam u odabranoj praksi Europskog suda za ljudska prava, Globalna mreža za promicanje i zaštitu integriteta sudstva, Sprječavanje korupcije u sudstvu – preporuke GRECO-a, Praktične dileme o slobodnom kretanju sudskih odluka unutar Europske unije”.

(Hina)

Tagovi: sveučilište u zadru, zadar,